VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 21:05:52

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2013. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 53 Dolje Ispis
Autor Tema: 2013. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 333754 puta)
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #60 na: 03 Travnja, 2013, 12:47:09 »

Evo pogledajte, nisu breskve u pitanju..  :P

* IMG_0017.JPG (82.99 kB, 800x600 - (hitova: 392 ).)

* IMG_0019.JPG (190.21 kB, 600x800 - (hitova: 347 ).)
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #61 na: 03 Travnja, 2013, 13:26:19 »

U j....e na kaj ti trsevi zgledaju.????Kaj ih ne možeš uspraviti ili skratiti,a ne vidim ni da si pokušal s reznicima bliže trsu???.Kaj je to za sortu?
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #62 na: 03 Travnja, 2013, 13:34:23 »

Ovo je još dobro kako je bilo. Ja sam se počeo brinuti o vinogradu prije par godina i nije to baš tako jednostavno dovesti sve u red, trebat će vremena.
Ima tu župljanke, smedervke, maraštine, rkaciteli... Sve je ovo dida sadija prije 30-ak godina, sad kako on nemože više došao je na mene red.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #63 na: 03 Travnja, 2013, 17:54:44 »

pa od kud si ti kompa,ovo je za mene ludilo
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #64 na: 03 Travnja, 2013, 18:18:05 »

Koliko sam zapamti,ti si tragos iz okolice Splita,slabo ti to onda ništo zeba u mene su već prvi listići! :D
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #65 na: 03 Travnja, 2013, 18:29:08 »

Koliko sam zapamti,ti si tragos iz okolice Splita,slabo ti to onda ništo zeba u mene su već prvi listići! :D

a ovo crveno bi bilo na jeziku ..
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #66 na: 03 Travnja, 2013, 20:03:22 »

Iz okolice Zadra sam. Možda ti imaš neku raniju sortu ili je ljepše vrijeme bilo kod tebe.

a ovo crveno bi bilo na jeziku ..
Ne kužim ni ja ???
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #67 na: 04 Travnja, 2013, 09:34:34 »

Iz okolice Zadra sam. Možda ti imaš neku raniju sortu ili je ljepše vrijeme bilo kod tebe.
Ne kužim ni ja ???

[/quote

E sad možda se nekome i neče sviđat ovo šta ću napisat,vi ovo ne razumjete isto tako kako se i mi moramo mučit sa razumjevanjem vaših dijalekata,osim u poeziji i prozi druga bi bilo poželjno da se piše književnim jezikom! (bez ljutnje) ;)

evo vam i prijevoda: ništo-nešto

zeba,zebati-pupati,rasti

ništo slabo zeba-nešto slabo pupa,slabo rastu mladice
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #68 na: 04 Travnja, 2013, 09:58:20 »

EJJ !!
Čemu prepucavanje zbog jezika.
Svi mi u HR govorimo nekim dijalektom i dobro se razumijemo ,a manjina koristi standardni (nametnuti) službeni govor.
Nema potrebe isticati razlike niti se kome rugati zbog dijalekata koji i jesu pravo bogatstvo.
Zato perite po svome i svako dobronamjeran će razumjeti ili će pokušati naučiti nešto novo. :P
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #69 na: 04 Travnja, 2013, 12:33:00 »

Ne kužim ni ja ???

[/quote

E sad možda se nekome i neče sviđat ovo šta ću napisat,vi ovo ne razumjete isto tako kako se i mi moramo mučit sa razumjevanjem vaših dijalekata,osim u poeziji i prozi druga bi bilo poželjno da se piše književnim jezikom! (bez ljutnje) ;)

evo vam i prijevoda: ništo-nešto

zeba,zebati-pupati,rasti

ništo slabo zeba-nešto slabo pupa,slabo rastu mladice
Ma sve ok, sad i to znamo. :)

Dabogda svima zeblo ka i tebi :P
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #70 na: 04 Travnja, 2013, 13:00:54 »

EJJ !!
Čemu prepucavanje zbog jezika.
Svi mi u HR govorimo nekim dijalektom i dobro se razumijemo ,a manjina koristi standardni (nametnuti) službeni govor.
Nema potrebe isticati razlike niti se kome rugati zbog dijalekata koji i jesu pravo bogatstvo.
Zato perite po svome i svako dobronamjeran će razumjeti ili će pokušati naučiti nešto novo. :P

Potpisujem!
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #71 na: 04 Travnja, 2013, 13:06:39 »

Ma sve ok, sad i to znamo. :)

Dabogda svima zeblo ka i tebi :P

Zeblo=hladno,smrznuto

Ispravno je zebalo!

I nije mi baš drago šta tako jako zeba jer još nijedna bura nije puhala a Bol je poznat po najjaćoj buri ovuda posli Makarske.,i strah me je da će bit puno slomljenih mladic! (svaku godinu ih ima,nekad manje a nekad napravi pravo sranje)
Evidentirano
Gringo
Mlađi novak
*

Ðurmanec

Email
« Odgovor #72 na: 07 Travnja, 2013, 19:06:34 »

Kako najavljuju temperature do 20 stupnjeva ovaj tjedan mislim špricati s Nordoxom i Sumporom.
Evidentirano

Life is good!
igor421
Novak
**

Email
« Odgovor #73 na: 08 Travnja, 2013, 10:32:49 »

Kakvo sranje od vremena, lani u ovo doba  sam šprical već dva puta, zimsko špricanje pa zeleni vrh pupa. Sad još nisam ni trse sredil. Radil sam kak sam stigel i to uglavnom po snjegu, prek tjedna sam na poslu, a ako je za vikend loše vrijeme, onda isto ništ od posla. Ostal mi je još 1 red za povezati i za zabiti jedno 30 kolaca i ostrugati koru s trsova. Dobro je kaj se je vrijeme pomaknulo, pa mi se sad isplati otići u vinograd kad se vratim s posla. Bil sam jučer u vinogradu, lagano se nazire vunasti pup. S obzirom na najavljene visoke temperature ovaj tjedan, moglo bi uskoro krenuti i bubrenje pupova. S obzirom da sam preskočil zimsko špricanje, kaj bi bilo pametnije napraviti: maznuti ga čim prije s nordoxom i sumporom ili pričekati dok pupovi ne počnu bubriti pa ići s modrim uljem (to sve mi je ostalo od lani) ?
Evidentirano
Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #74 na: 08 Travnja, 2013, 11:20:47 »

Kakvo sranje od vremena, lani u ovo doba  sam šprical već dva puta, zimsko špricanje pa zeleni vrh pupa. Sad još nisam ni trse sredil. Radil sam kak sam stigel i to uglavnom po snjegu, prek tjedna sam na poslu, a ako je za vikend loše vrijeme, onda isto ništ od posla. Ostal mi je još 1 red za povezati i za zabiti jedno 30 kolaca i ostrugati koru s trsova. Dobro je kaj se je vrijeme pomaknulo, pa mi se sad isplati otići u vinograd kad se vratim s posla. Bil sam jučer u vinogradu, lagano se nazire vunasti pup. S obzirom na najavljene visoke temperature ovaj tjedan, moglo bi uskoro krenuti i bubrenje pupova. S obzirom da sam preskočil zimsko špricanje, kaj bi bilo pametnije napraviti: maznuti ga čim prije s nordoxom i sumporom ili pričekati dok pupovi ne počnu bubriti pa ići s modrim uljem (to sve mi je ostalo od lani) ?

Evo danas je došao mail od savjetodavne službe. Odnosi se na Varaždinsku županiju, ali citirat ću ga budući da obično isto dođe i za Koprivničko-križevačku županiju. :)
Kaj se mene tiče ja planiram špricati sa Crvenim uljem u koncentraciji od 2%.
Ak se dobro sjećam u Poljocentru je cca 50 kn litra.

"Nakon produžene zime prognostičari predviđaju zatopljenje i slijedom toga slijedi buđenje vegetacije trajnih nasada. Vinogradari i voćari nakon rezidbe trebaju provesti tretiranje nasada u još mirovanju vegetacije kako bi se potisnuli štetni organizmi koji su prezimjeli na kori. Na vinovoj lozi dopušteno je primijeniti CRVENO ULJE u količini od 2 L na 100 L vode. Također je dopušteno primijeniti i NEORAM u količini od 400 g na 100 L vode ili CUPRABLAU Z u količini od 600 g na 100 L vode ili NORDOX u količini od 300 g na 100 L vode u kombinaciji s BIJELIM ULJEM ili MINERALNIM SVIJETLIM ULJEM u količini od 3 L na 100 L vode. MODRO ULJE I PLAVO ULJE imaju dozvolu za primjenu samo na voćkama. Koštičavo voće smije se s bakrenim preparatima tretirati samo kad su pupovi zatvoreni, jer na otvorenim pupovima uzrokuju fitotoksičnost. "
Evidentirano
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 53 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!