Ja zastitu vrsim konvencionalno postovajuci karence i sa vecom rezervom. No isto tako nasotjim taloziti krace od 2 dana, u prosjeku 24h. Zato sam napisao da bi po zavrsetku vrenja maknuo vino s tog najgrubljeg fermentacijskog taloga i zatim ga mijesao na ovom finijem u kojem se i nalaze one fine fermentacijske arome.Sto se tice sumpora, jasno da postoje zdravstveni razlozi da ta kolicina bude sto manja. Mislim da je kod nas u Hrvatskoj propisana razina od 210 mg/l ukupnog sumpora niza ispod razine zakonskih propisa u EU 250 mg/l i SAD, Juzne Amerike gdje je dozvoljeno cak 300mg/l ukupnog sumpora. Ruku na srce, kod nas se razina ukupnih sumpora u konvencionalnim vinima krece oko 100mg/l pogotovo jer su se poceli koristiti suhi led, antioksidanski na bazi tanina, c vitamina i sl...
Ma ni ja, samo sam povukao paralelu s njihovom legislativom.
evo, upravo je novi broj Svijeta u Casi gotovo cijeli posvecen prirodnim vinima i toj "drugacijoj" filozofiji i pristupu pa ako niste obavezno provjerite, mozete i online:http://www.mam-vin.hr/index.php?option=com_flashmagazinedeluxe&view=magazine&id=30&tmpl=component
U vinogradu imam oko 50 komada slankamanke stare oko 30 godina.Svaka trs daje cijelu kantu Jupola u berbi. Rezano samo na reznik i palicu.Dobro šečer je mali i kiseline još manje (isplao je ove godine 11.5 / 5).Kod nas svi vole gemišt vino. Imam nasljeđeni novi vinograd (chradnonay, pinot, savingnon)Nasad mi je skoro cijeli izmjnenjen - rizling , graševina.Kako inače smanjiti količinu alkohola - ove godine je bio novi nasad 22 baboaIvan veli da je u americi dozvoljeno dodati vode - zašto nebi mi dodali slankamnku!!
Zna li netko koliko dugo treba držati u tanku Noblesse inaktivni kvasac koji je dodan nakon završenja alkoholne fermentacije?