Kako ove godine nisam zadovoljan sa aromom sauvignona prekjucer sam probao napraviti probu na malo sa Sihazym Arome G, beta glukozidaznim enzimom. Iako sam prosle godine takodjer radio probu na sauvignonu htio sam se uvjeriti i ove da li se ista moze dobiti. Nazalost odgovor je ne, barem ne na mom klonu sauvignona. Dapace uzorak u koji je dodan enzim ima slabiju aroma od kontrolnog, ali zanimljivo je da je na okus nekako mekse, ne toliko grubo kao kontrolni uzorak.
Kad smo kod sihe 7 ja sam je lani stavio na bijelu mješavinu dalmatinskih sorti i nikako nisam bio zadovoljan.Em je vrenje bilo ko što kolega kaže nuklearno em i nisam bio zadovoljan sa konačnim proizvodom. Sa običnim uvafermovim kvascima sam imao puno bolje rezultate preklani a i ove godine koliko za sada vidim. Naravno,ne mora značiti da je do kvasaca,sedmica i nije za svaku sortu ali izgleda da ima burnije vrenje ako se temperature ne stabiliziraju
i kako to onda objasnjavas? ja sam mislio da ti betaglukozidazni enzimi oslobadaju i pojacavaju arome a ne da ih zatomljuju i unistavaju..
Vrlo jednostavno, ti enzimi nemaju kaj napraviti u sauvignonu, barem ne u mom klonu. Jer cinjenica je da cijepaju veze izmedju prekursora i glukoze, no tih prekursora na koje djeluju u sauvignonu nema. A enzimi funkcioniraju na principu kljuc-brava sto bi znacilo da ova vrsta enzima jednostavno nema sta napraviti u mostu sauvignona. Upravo zato proba na malo. Prosle godine sam radio isto i na skrletu i na rajnskom i rezultati su se razlikovali od bacve do bacve, tj. od kvasca do kvasca te upravo zbog toga naglasavam vaznost probe na malo.@Mc Ozy: Istina je, tim enzimima je potrebno nekoliko tjedana da eventualno naprave svoje, ali puno ovisi o temperaturi, ostatku secera i naravno dozi. Kad radim probu na malo, obicno dodam 10x (mozda i vise) vecu dozu od normalne zato je i reakcija brza. Neki enolozi tvrde da je gotovo trenutna, no ja ostavim dan, dva, tri te nakon toga probavam.
hehe, vidim da si nedavno citao o enzimima na jednom blogu.. bez brige, ne moras meni objasnjavati sto su i kako djeluju enzimi.btw. ako gledas prosto seljacki, upravo bi ti beta enzimi TREBALI I MORALI djelovati na aromaticnim sortama a sauvignon je u samom vrhu tih sorata..beta enzimi postoje samo jedni (barem koliko ja znam) i ne postoji beta enzim za muskat, sauvignon, rizling, itd., dakle po logici i nauku moderne enologije moraju djelovati..
Varas se, ne znam o kojem blogu pricas, ali slobodno podijeli link. Sto se tice beta enzima oni djeluju na skupinu terpena kojih ima u muskatu, rizlingu, tramincu itd... dok u ih u jako maloj mjeri ima u sauvignonu. Baza sauvignonskih aroma nisu terpeni vec tioli i esteri i oni nastaju tijekom fermentacije djelovanjem kvasaca, stoga beta enzimi niti ne mogu znacajno poboljsati aromu u sauvignonu.
cekaj malo, ako si to sve znao i prije zasto si onda uopce isao stavljati te enzime u sauvignon nadajuci se da ces mu "naglasiti" arome!? to mi sad zbilja nije jasno.. ps. ma nedavno sam procitao neki clanak o enzimima pa su se izrazili isto kao i ti, tj. "princip kljuc-brava", pa sam mislio da si to od tamo pobro.. mislim da je ovo al nisam ziher:http://vinskaprica.com/deset-enoloskih-tehnika-koje-svaki-vinar-treba-znati-1