Kaj južnjaci škrtare? Podravci su škrti!!!!!
Da se referiram i na zadnji tvoj post. Pod 1, smanji tenzije. Pod 2, jesam. Hoces mi sada objasniti kakve veze prosek ima sa ovom temom, jer si ionako debelo u offtopicu.A ovo gore kvotanje samo dokazuje da si probao jako jako malo "sjevernih" vina cim si mogao napisat nesto tako. Ili se uopce ne kuzis u vina. Uzmimo npr. grasevinu koja je najrasprostranjenija sorta u nas. Sta ti ona iz Zagorja ima ikakve veze sa onom iz Srijema ili Baranje?Cinjenica je da vi juznjaci skrtarite na svim mogucim stvarima i jako malo ulazete u proizvod (ne govorim samo o vinu), a na kraju ga pokusate naplatiti kao da je bogom dan. Uostalom na Provjerenom su raskrinkali dio zablude o ponosu juzne Hrvatske, Plavcu malom.Ti radi kako mislis da je najbolje, ja sam ti rekao kako bi se ja osigurao. Uostalom pojma nemam o kojoj kolicini vina raspravljamo. Ako je za vlastitu upotrebu, radi kao sto si predlozio. Ako je velika kolicina za prodaju, ha riskiraj. Ja nebi...
Pitanje - u sustavu hlađenja - jel može umjesto glikola ići rakija?
Ja sam stavio mjesavinu vode i rakije u sistem koji sacinavaju spiralna inox cev,creva i aparat za hladjenje piva od 0,43KWu inox (600) koji sam hladio vodom izvana (temperatura vode 13 stepeni) sipao 520-530L mosta (temperatura mosta je bila 18-19stepeni)ali kako sam sipao u inox tako se isti hladio,onda sam stavio 40 zamrznutih flasa od 1,5l i uklucio sistem.za dva sata most 5stepenaza 12 sati most -1stepenodrzavao aparatom tu temperaturi jos 22h i pretocio dobio sam kristalno bistri mostradio shardonnay sa 94 ekslovih ili negde 22g/l seceratemperatura podruma 19 stepeni
ove godine sam odlucio da talozim na nize temperature kako bih dobio bistriji most
prosle godine sam radio samo sa bocama i talozio na 5-7 stepeni oko 24hdobio takodje bistar most i kao finalni proizvod na kraju sardonnay je bio sa 6,4g/l ukupnih kiselinaove godine sam odlucio da talozim na nize temperature kako bih dobio bistriji most talozio oko 34hfakt da cu dobiti nesto nize kiseline ali mislim ne ispod 6g/l sto je idealno za shardonnayfakt da cu dobiti ako protece sve kako treba pri kontroliranoj fermentacii nesto bolji kvalitet od lanips.nisam isao na ocenjivanje jer nije bilo prilike lani kod nas u makedoniji inace ko je probao je dao sve pohvalei prodao po 2,5evra za litar za nase prilike u Makedoniji to je plafon cena za domace vinops.vino nije filtrirano
kristalno bistar most po meni je preduslov za dobro izvedenu fermentaciju i dobivanje kvalitetnog i puno aroma vino