Evo mene opet sa problematikom hladjenja mostaznaci ovako:nabavio sam inox spiralu duzina 12metara sa precnikom 16mm i debljina zida 0,8mmpostavio u inoxicu od 600l povezao sa aparatom za hladjenje piva sa crevom od 1metar i povratno crevo od 1 metaru rezervoar aparata sipao oko 18litara vode i 7litara rakije kako bih isao ispod nule i testirao aparat sa spiralom izvan inoxice sam isao za jedno 2h oko -3Cinoxicu napunio vodom sa oko 18-19C i stavio spiralu ali u tom momenti je voda u aparatu bila 6C i uklucio ponovo aparat ovo sve sam testirao vani na temperaturi zraka od 22Cu prvih 2-3h voda u sistemu za hladjenje je porasla na 13C a u inoxici je pala za 1Cnaredni sat je bilo status kvo i narednih 6h voda u sistemu je pala na 8C a u inoxici na 10-11Cznaci nakon jedno 9h sam skinuo oko 8C e sad temperatura u podrumu je negde 18C znaci 4C manje nego u momentu testakad uklucim aparat sledeci put postici ci najpre najnizu temperaturu pa onda staviti u inoxicui ako zatreba malo pomoci za pocetak sa zaledjenim flasama jedno 20-30 od 1,5litara pri tome bih imao jedno 30-45litara manje vode u inoxicito cu raditi za jedno nedelju dana pa cu pisati kako je proslo
Ajde da čujem vaša mišljenja na ovu zamisao, kompresorski motor od ledenice kapaciteta 410 l spojit na cijevi od inoksa dužine cca koliko je i u ledenici i cijev uroniti u gornju polovinu inox zapremine 500 litara. Šta mislite dali bi to radilo za dobiti smireno vrenje bijelog masulja?
valjda misliš mošta inače bi , radilo bi , tj radilo bi stalno ako ti nije žao struje... ...treba i bačvu izolirati izvana , omotati slojevima kamene vune i alu folijom .......normalno , sve bi malo pomoglo da ne dođe do burnog vrenja, ako je toplina okoliša-podruma velika...no ako je normalan podrum i jesen ne pre topla ili ako imaš klimu , ona ti uz pomoć dobro izabranih kvasaca za sporo vrenje sve to i ne treba
Je,je mislim na mošt,ovdje u nas u dalmaciji sve to možeš imat i podrum i klimu pa temperatura odei do 27c(mošta) i onda nam bilo vino izgori.Sada su počeli stavljat boce sa smrznutom vodom u mošt i poboljšali su stvar ali to je velika zajebancija i svako malo otvaraš inox i onda gubiš arome a bez dvljih kvasaca opet nemaš aromu.Naš mošt zna imat i do 24 grada šečera i to su jaka bila vina sa izraženim aromama velikim alkoholima i zlatno-žutom bojom kojoj malo trba da bi oksidirala zato smo i počeli hladit a i arome se najbolje dobijaju od divljh kvasaca bar tako kažu ovi naši veliki vinari!!!
I pitanje je kak ce ti kvasci zavrsiti vrenje do kraja. ???Pogotovo u dalmaciji gdje su sladori ultra jaki. Eventualno u drugoj polovici vrenja ubaciti bayanuse.
Neznam Gabro... Molim te da nam tu napišeš svoje opservacije, primjedbe i usporedbe. Naravno da se to treba oprobati uživo, a o tome se već dogovorimo...
mislim da mo o tome vec pisali na temi Vinski kvasci. Ja sam uporedio rezultate prosle godine i mislim da cu i dalje raditi spotano vrenje. Za sad nisam imao problema, ne velim da ioh necu imati.Pozdrav.
Pročita sam sve postove u rubrici i sad mi je jasno zašto sva sjeverna vina sliče,ja ću pokušat sa divljim kvascima!!!