VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 17:47:58

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Analize vina
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 29 Dolje Ispis
Autor Tema: Analize vina  (Posjeta: 213213 puta)
burk46
Mlađi novak
*

Email
« na: 28 Studenoga, 2006, 20:47:07 »

zanimaju me koje i kako se rade kemijske analize vina npr. analiza SO2, analiza kiselina i dr.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1 na: 28 Studenoga, 2006, 23:07:39 »

zanimaju me koje i kako se rade kemijske analize vina npr. analiza SO2, analiza kiselina i dr.

Kupi si komplet VINI sa kojim možeš sam to napraviti. Tehničke detalje će ti objasniti stručniji dečki na ovom forumu, a uvijek možeš vino odnijeti na analizu i naravno to platiti.
Evidentirano
burk46
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 30 Studenoga, 2006, 10:47:11 »

Stručniji dečki, javite se !!!!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #3 na: 30 Studenoga, 2006, 13:30:46 »

Obično mjeriš u labosu specifičnu težinu, alkohol u g/l, vol % alkohol, ekstrakt, ukupnu kiselost, hlapivu kiselost, šećer, slobodni SO2 i vezani SO2
Evidentirano

burk46
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #4 na: 30 Studenoga, 2006, 16:15:12 »

Hvala,to me zanima, ali isto tako kako se koja analiza radi
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #5 na: 30 Studenoga, 2006, 18:48:02 »

Ajoj, to ti je čista kemija!
Taj ti posao inače radi ing. kemijske tehnologije.
Sad opisivati postupke, mislim da ti ne bi bilo baš previše jasno, a ne bi mi ni stalo, a i aparatura je složena.
Recimo, ukupna kiselina ti se mjeri titracijom s NaOH određenog M i faktora otopine s indikatorom, spec. težina s piknometrom, alc s ebulioskopom( postoji više načina), šećer s Fehlingovom otopinom......
Postoje jedno 2-3 seta za priručnu analizu vina za kupiti, gdje ti je sve narihtano i možeš mjeriti do 2 decimale.
Obično mjere ukupnu kiselost te slobodni i vezani SO2. Alkohol si isto možeš izmjeriti otprilike, ima par spravica.
Za sve drugo, nosi na analizu!

Evo, izgleda imaš dobrovoljca kojem se da pisati !
Evidentirano

burk46
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #6 na: 02 Prosinca, 2006, 10:25:35 »

mene zanima čista kemija !
Ustvari najviše me zanima analiza slobodnog SO2 po Ripperu. Ako mislite da to nebi druge zanimalo, molim da mi netko privatno pošalje propis ili mjesto gdje mogu nabaviti taj propis! Unaprijed hvala !  ;D
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #7 na: 02 Prosinca, 2006, 17:40:20 »

mene zanima čista kemija !
Ustvari najviše me zanima analiza slobodnog SO2 po Ripperu. Ako mislite da to nebi druge zanimalo, molim da mi netko privatno pošalje propis ili mjesto gdje mogu nabaviti taj propis! Unaprijed hvala !  ;D

Skriptarnice Kemijsko - Tehnološkog ili Prehrambeno - Biotehnološkog faksa, praktikumi iz laboratorijskih vježbi opće, anorganske, analitičke i organske kemije.
Možeš pitati i Zavod za vinarstvo Agronomskog faksa u Zagrebu, skriptu (desetak stranica za analizu vina) obično daju studentima.

Određivanje SO2 po Ripperu više nije jedina metoda koja se koristi u svijetu.
Njena jedina prednost je što je brza i jednostavna u kemijskom pogledu, čitaj jeftina. Problem je dosta velika statistička pogreška. Zasniva se na bazi titracije.
Novije metode su AO metoda (Aeration-oxidation method) i  spektrofotometrijska metoda (Segmented flow analyzis).
AO metoda je nešto sporija,ali puno točnija dok je spektrofotometrijska metoda brza, točna i pogodna za više uzoraka.
Ripperova metoda se koristi za određivanje slobodnog i ukupnog SO2 u vinu. Razlikom ukupnog i slobodnog dobiješ vezani SO2. Uključuje redox reakciju u kojoj  SO2 reagira s jodom u prisustvu indikatora (škrob). Sulfatna kiselina se dodaje u uzorak vina zajedno sa škrobom. Dalje se titrira s jodom. Višak joda (onaj koji nije izreagirao) boji škrob plavo (indikator) i to je kraj reakcije. Utrošak očitaš na bireti i izračunaš koncentraciju.
Ukupni sumpor se određuje titriranjem s NaOH, koji razbija vezani SO2.
Evidentirano

Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« Odgovor #8 na: 03 Prosinca, 2006, 09:46:43 »

Razor, Ivan
Zamolio bih vas ovako javno da za Portal www.vvvforum.eu objedinite materijale i pripremite manji članak o analizama vina, jer očito postoji veliki interes i na Forumu (ne samo kroz ovu temu, već i kroz teme: "Pretok vina" i "Tehnologija proizvodnje crnih vina"), a prema upitima koje dobivamo na E-mail.

Admin
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #9 na: 03 Prosinca, 2006, 16:42:16 »

BRAVO Admin!
Evidentirano
Dioniz
Administrator
Mlađi novak

WWW Email
« Odgovor #10 na: 04 Prosinca, 2006, 19:39:43 »

Quote from: Miha
Koja je normalna količina kiselina u vinu?  Koja je normalna količina sumpora u vinu koje se neće čuvati na duže vrijeme nego će se lagano trošiti?
Evidentirano

Nobus potatoribus non facile est.

In vino veritas.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #11 na: 04 Prosinca, 2006, 20:19:36 »

Quote from: Miha
Koja je normalna količina kiselina u vinu?  Koja je normalna količina sumpora u vinu koje se neće čuvati na duže vrijeme nego će se lagano trošiti?

od 6 do 7,5 g/l, ako je vino suho, to je vrlo dobra harmonija okusa onda ali ako ima veci ostatak secera nece smetati ako ima i malo vise. ako se vino lagano trosi slobodni SO2 bi mogao biti malo nizi od normalnih 20-25 mg/l, nekih 15-20 mg, pozeljno bi bilo sto manje ali takvo vino je teze ocuvati i uvijek postoji opasnost od kvarenja.
Evidentirano

Dražen
Administrator
Novak

Križevci

WWW Email
« Odgovor #12 na: 15 Prosinca, 2006, 22:03:10 »

Razor, Ivan
Zamolio bih vas ovako javno da za Portal www.vvvforum.eu objedinite materijale i pripremite manji članak o analizama vina, jer očito postoji veliki interes i na Forumu (ne samo kroz ovu temu, već i kroz teme: "Pretok vina" i "Tehnologija proizvodnje crnih vina"), a prema upitima koje dobivamo na E-mail.

Admin

Analiza vina

Hvala, Admin
Evidentirano

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
burk46
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 17 Prosinca, 2006, 20:50:31 »

puno hvala, još da neko napiše analizu dušika u moštu, da se vidi da li treba hraniti kvasce, ali za to ima vremena do slijedeće berbe, uglavno još jednom hvala ! >:(
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #14 na: 17 Prosinca, 2006, 22:46:33 »

puno hvala, još da neko napiše analizu dušika u moštu, da se vidi da li treba hraniti kvasce, ali za to ima vremena do slijedeće berbe, uglavno još jednom hvala ! >:(

za to ti postoje testeri koji se samo urone u most i na njima ocitas sadrzaj dusicnih tvari. ma za taj dusik nikad nije problem. ako nisi siguran, dodaj 10-20 gr i zdravo.
Evidentirano

Str: [1] 2 3 ... 29 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!