Hvala što se bili "ljubazni"!!!
Nikog nisam imao namjeru uvrijediti.Bjelo vino tehnologijom bijelog vina, pa još ako ciljaš na svježe vino gotovo je u periodu o kojem ti govoriš.Dalmatinsko crno vino, pretpostavljam plavac mali / zinfadel / primitivo je vino koje dobiva vremenom, odnosno odležavanjem. vremenom gubi trpkost, a pravilnim doziranjem primljene količine zraka trpki okus se gubi i prelaze u jedan puni okus. Konačanu aromu dobiva odležavanjem u boci. No taj put traje u prosjeku od 2 do 3 godine. Jako puno vremena da pokvariš sada vjerojatno uredno i zdravo vino.
Da li netko zna gdje nabaviti dobre čepove za vino?
Imam... "prigovor" na cepove. Hajde, ima vas dosta koji ste pricali s Enjingijem. Od zadnjih 5 njegovih butelja koje sam otvorio, 3 su "corked"! Ne kazem, svakome se dogodi, ali eto, u mojem ne tako skromnom iskustvu otvaranja butelja, Enjingiju cesce nego ostalima. Koristi li on losije cepove? Volim njegova vina, ali ako mi se ovako nastavi prestat cu ih kupovati. Bezveze...
mislim da je bila jedna losa serija cepova kod sivog pinota 2003 kasna berba barrique
i vrlo rijetko se nade na rajnskom rizlingu 2006 kasna berba
makar je takoder vrlo bitna stvar gdje skladistis i u kakvim uvjetima te butelje..??
..makar iskreno mislim da cep od 4 kn ne bi smio biti los, to je u biti dosta skup cep, ja sam do sada koristio one od 1,50-3 kn i bili su ok, naravno nisu bili najbolji ali jos nisam naisao na svoju losu bocu vina uzrokovanu pokvarenim cepom..