Tnx!
Sve što pišete je OK, ali nitko još nije decidirano objasnio kako i da li filtrirati prije (a da se ne izgubi preko 40% arome) punjenja u boce u normalnim uvjetima i količinama vina koju posjeduju većina članova ovoga foruma. EK slojnicama se po meni ubije užasno mnogo "bouquet-a" i "mountfeel-a". Jedan frend mi je sugerirao nekakvu napravu na struju sa filterima od digića koja navodno košta samo cca 250 EUR-a, filteri se peru, a navodno ne ubija aromu. Da li netko zna nešto o tome?
Zahvaljujem na odgovoru. Probao sam se igrati sa raznim filterima zadnje dvije godine, ali baš i nemam nekakvih pozitivnih iskustava. Po meni je izbistreno i normalno sumporeno vino bez premca. Sva filtriranja su mi u manjoj ili većoj mjeri oduzela aromu. Što misliš o dodavanju kalijevog sorbata i metavinske kiseline? Pronaći ću onu talijansku napravu na netu i poslati ću link.
Kakve bi, u općem slučaju, trebale biti količine slobodnog SO2 prilikom punjenja u boce? I koji su još parametri bitini prije nego vino uđe u bocu? Kad bi najranije moglo vino završit u boci, bez nekih štetnih poslijedica po vino?