VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 21:08:55

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Punjenje vina u boce
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 18 Dolje Ispis
Autor Tema: Punjenje vina u boce  (Posjeta: 168785 puta)
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #60 na: 31 Ožujka, 2008, 11:43:09 »

provjeri www.etigraf.hr
Evidentirano

markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #61 na: 31 Ožujka, 2008, 12:32:44 »

Etigraf - minimalno 1000 komada, ispod toga ne ide i mislim da za male serije oni neće odgovarati...mislim firma je super i rade zaista etikete za sve važnije proizvođače (bio sam tamo) ali mislim da ne odgovaraju baš na zahtjeve malih proizvođača, pogotovo ako im još dođete sa svojim idejama, odnosno ako dizajn ne prepustite njima, ako razumijete što hoću reći...
Evidentirano
aknez
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #62 na: 22 Travnja, 2008, 21:13:42 »

Zvao sam tvrtku SCANIMPEX d.o.o. Zagreb, Savica-Šanci 143 Tel.: 01/2409-387, iz prethodnog posta, ali mi se nitko ne javlja, jeli netko zna gdje se u hrvatskoj mogu kupiti diam čepovi i po kojoj cijeni?
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #63 na: 11 Svibnja, 2008, 20:35:04 »

Punio sam rizvanac krajem trećeg mj. u boce. Vino je 12.8 alkohola, 4.5 g/l ostatka šećera, 4.5 g/l ukupnih kiselina, ph 3.64, podignuo sam slobodni sumpor na oko 30 mg/l i kroz EK filter preko punilice napunio u boce. I neki dan  primjetim u boci lagani maglušasti talog na dnu, a kad sam otvorio i natočio u čašu primjetio sam i da je počela refermentacija u boci. Gdje sam pogriješio i što se sada da popraviti budući da imam dosta boca napunjeno?
Evidentirano

Non progredi est regredi
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #64 na: 12 Svibnja, 2008, 09:43:56 »

Magličasti talog može biti iz više razloga: netabilne bjelančevine, netabilni tartarati i na kraju rad kavasaca, a vrlo često je kombinacija.
Nažalost, boce istočiti i vino stabilizirati je jedini način. Naravno saznati u čemu je problem.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #65 na: 12 Svibnja, 2008, 12:18:58 »

moje misljenje je da si ga prerano punio i vino ti nije stabilno. da li si ga bistrio, s cime i kada?
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #66 na: 12 Svibnja, 2008, 17:13:37 »

Bistrio sam ga bentonitom krajem drugog mjeseca, temp u podrumu je bila iznad 10 stupnjeva. 100g/hl begerowog bentonita. Možda je bila doza premala. Nisam tretirao sa metavinskom, bilo je dosta hladno preko zime. No bjelančevine mi nisu toliki problem nego ta refermentacija (ili je to dvoje povezano?). Nije to neka prevelika količina šećera bila, mislim da je razmjerno visok ph  i niska kiselina ipak bila plodno tlo za mikroorganizme usprkos sumporu i ek filtraciji. Čepovi nimalo nisu izbačeni, nego tu i tamo ima koji mjehurić CO2. Neznam, šta bi bilo da ostavim tako kako je? Mislim to je katastrofa što se desilo, ali šta se može
Evidentirano

Non progredi est regredi
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #67 na: 13 Svibnja, 2008, 06:59:25 »

Ne, nakon EK filtracije ne smije doći do refermentacije. Jeidni, ali i ne rijetki problem je u infekciji prilikom punjenja, crijevima, punilici ili čemu već.
I da li je odmah nakon EK filtracije napravljeno punjenje (što je preporučljivo).
Za bentonit ne znam jel dolaz premala ili nije, ne znam tip bentonita i njegovo djelovanje.
U svakom sluačju stabilnost nije potpuna i desilo se što se desilo.
Nažalost jedina solucija je istočiti vino, stabilizirati ga i onda ponovo puniti.
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #68 na: 13 Svibnja, 2008, 07:13:38 »

Punjeno je odmah u boce, novom TEMovom punilicom (direktno iz filtera u punilicu). Morat ću istočiti. Brine me jedino, prlikom otvaranja boca i istakanja, da ne dođe do trenutne oksidacije (mala kiselina, mjehurići CO2 i pjenjenje). Zapravo mislim da je cijeli ovaj problem krenuo od niske kiseline (ranije sam punio jer mi je vino na vrhu cisterne vrlo brzo oksidiralo)
Evidentirano

Non progredi est regredi
rosa
Guest

Email
« Odgovor #69 na: 13 Svibnja, 2008, 07:37:34 »

pa to je najmanji problem, dokiseli ga i dosupmori...
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #70 na: 13 Svibnja, 2008, 07:44:58 »

Ako ti je oksidiralo na vrhu znači da nije dobro tretirano, odnosno zasumporeno.
I ako je već u startu oksidiralo, možda ga je trebalo riješiti i malo tog "štiha".
Evidentirano
zimmerman
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #71 na: 29 Studenoga, 2008, 22:10:04 »

Dajte molim vas jedan odgovor.
Vino koje je berba 2008. i dozrijeva u hrastovoj bačvi (dalmatinsko crno, ako vam pomaže da mi odgovorite na slijedeće pitanje).
Kada je optimalno da se flašira u boce sa plutnenim čepom.
3, 4, 5, 6 mjesec???
Ili možda prije???!
Evidentirano
inspektor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #72 na: 29 Studenoga, 2008, 22:18:31 »

Ako znaš što radiš u 3 mjesecu 2011, ako neznaš popij ga.
Evidentirano
zimmerman
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #73 na: 30 Studenoga, 2008, 17:21:27 »

Ako znaš što radiš u 3 mjesecu 2011, ako neznaš popij ga.

Hvala što se bili "ljubazni"!!!
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #74 na: 30 Studenoga, 2008, 22:13:11 »

Dajte molim vas jedan odgovor.
Vino koje je berba 2008. i dozrijeva u hrastovoj bačvi (dalmatinsko crno, ako vam pomaže da mi odgovorite na slijedeće pitanje).
Kada je optimalno da se flašira u boce sa plutnenim čepom.
3, 4, 5, 6 mjesec???
Ili možda prije???!

ovako, kod crnih vina to dosta ovisi od sorte do sorte. Ovisi kako koje vino dozrijeva. Crna vina sazrijevaju kasnije nego bijela, a bijela su (ako je sve u najboljem redu) spremna za punjenje u boce najranije u travnju. Tako da bi na tvom mjestu pričekao sa flaširanjem crnog vina, najranije u lipnju ili srpnju, a ako je sve u redu s njim i s bačvom, održavaj to vino u bačvi (po mogućnosti napunjenoj do vrha) i održavaj sa vinobranom (pazi na dozvoljenu količinu, da ne zaboli glava) jer crno vino je poznato po tome, što je starije to je bolje.

Tako da, nemoj se žuriti s tim
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 18 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!