Pod burnim vrenjem ja smatram most koji je po refraktometru ispod 6,5 brixa, a jos bitnije koji je na okus suh. I da, onda ga treba sumporiti.Kakav je otvoreni pretok mosta u kojem je razina slobodnog SO2 oko 0 mg/l? Oksidacija u startu i puno potencijalnih problema kasnije...
U podrumu je najlakse zajebat cjelogodisnji trud u vinogradu
Graševina mi več tjedan dana stoji na 7 brix-a, dali vino zasumporiti i pretočiti ili čekati da još malo porevrije.? Kvasci koje sam koristio su Siha 7, vino mi kušanjem djeluje suho...
Kad je u pitanju refraktometar ili organoleptika, uvijek ovo drugo. Da si napravil analizu to je već druga stvar. Ovak riskiraš probleme.Zovi 2 pajdaša, i ak se složite da je suho - pretači. Ak treba i ja bum došel probati!
Mislim da je tu lapsus linguae bio, trebalo je pisati tiho vrenje ili burno iznad. Dogodi se svakome, pa i meni koji put godišnje!S obzirom na količinu postova koje pišemo, ništa čudno Ne treba tu previše pisati, a ni opravdavati se o tome. Dogodi se, u kontekstu se skuži.
Jaka vina sa cca 95-105 Oe, provrela i puna CO2 djeluju ubitačno na organizam. Brzo čovjek omane, pa čak i stokilaš. U čemu je štos, alkohol se puno brže i jače upija u organizam uz CO2, imate doslovno tzv. "efekat šampanjca" ili kako žensku brzo napiti, no u ovom slučaju kruga isprobavanja takvih vina, nenaviklih na taj efekat, ženska postajete Vi
Ma trebalo je pisati IZNAD. Evo editiram. Takodjer se slazem s francom, organoleptika iznad refraktometra. Moj stari si nikak nije mogao dokazati da su neka nasa vina (a sve redom sa visokim sladoriam grozdja) "stala" na 6,8 - 7 brixa. Kao, sva su polusuha. A kem. analiza pokazala 3 gr/l ostatka secera. To ljude zavara pogotovo u godini kad su niske kiseline i visoki alkoholi pa se lakse stvara dojam slatkoce.