PVPP, pentagel, aktivni ugljen...
Dali se smije u isto vrijeme koristiti PVPP i bentonit.?Prije prvoga preto volio bi obaviti lagano bistrenje sa bentonitom, ali pošto mi oba bjela vina imaju dosta jake boje zbog maceracije, htio bi je malo korigirati sa PVPP-om ( mislim staviti 10-15 g/100l vina)...Najlakše bi mi bilo to izvesti na načina da odmah nakon završetka fermentacije najprije dodam PVPP u vino a nakon 2-3 sata i bentonit. Pretok bi obavio za 3 tjedna...Dali bi PVPP smio stajati tako dugo u vinu? Znam da on djeluje u nekoliko sati i da se vino može za 2-3 dana pretočiti.
U podrumu je najlakse zajebat cjelogodisnji trud u vinogradu
ah,čovječe!Pa slobodno nekaj naučiš i na pokojoj grešci.Al zbilja si ga navalio sa tim preparatima ko da je zadnjih 5 minuta.Pusti nek to malo dojde k sebi,a poslije stigneš nutra stavljati kaj ti je volja,makar čim manje to bolje.Sedi si nekam s društvom na pivicu il vino i uživajte skupa,nek mošt dela svoje
Kad ti zavrsi burno vrenje zasumpori jer tako vino stitis od oksidacije buduci da je intenzitet vrenja pao i nema znatne proizvodnje CO2. Mozes dodati i ulje i plovak, ali po meni je to nepotrebno ako ces vino pretakati.Nakon dodavanja vinobrana vino pretaces u roku 7-21 dan da ga maknes sa grubog taloga.