u ponedjeljak sam nakon završenog vrenja na crveno vino dodao pirovin, jer do sada nije ničim sumporeno(znam, greška, trebalo ga je odmah dodati prije pretoka u bačvu) i to 15 grama na cca 330-350 lit, i mogu reći da je izgubilo dosta boje, možda i 50 posto. šta očekivati, vjerovatno se boja neće vratiti u potpunosti, i nakon koliko? unaprijed hvala.
Treban hitan i konkretan savjet.Prije tri dana pri redovnoj kontroli vina primjetih između plivajućeg poklopca i stijenke inox bačve jednu bijelu tanku prevlaku ispod samog ulja.Nekakvi negativni miris nisan osjetio kao ni promjene u vinu.Svejedno posumnjao sam na mogućnost prekomjerne hlapljive kiseline.Dao sam vino na analizu gdje je ustanovljeno kod crnog vina da h.kiseline iznose 0.46 uz 14mg/l slobodnog sumpora te oko 50 ukupnog.Kiseline su bile 5.5 a alkohol 13.7%.U lab. su mi rekli da ta površinska nakupina jest od h. kiselina i da bi je trebao pažljivo odstranit te dosumporit okvirno oko 20g vinobrana na 300l vina.Vino je suho,prvi pretok je izvršen prije 10-tak dana.Budući da je savjet dala gospođa(iako kvalificirana) skoro u 70-tim godinama molim potvrdu ove preporuke!!!
trebao si staviti vinobran za crno vino, koji osim što je crvene boje u sebi sadrži i 6% tanina... Običan vinobran "skida" boju... Moj savjet je da ubaciš Enocijanin, to je boja na prirodnoj bazi, litra košta nekih 60 kn, a na 100 l vina ide pola litre enocijanina i onda se sa šlaufom samo "raspuše" i nakon desetak min rezultat je tu...
ja sam mislio da je pirovin vinobran za crno vino, i ovaj je u sebi imao 5 ili 6 % tanina.Ima li još koji samo za crno?hvala za enocijanin, ali ga u zagrebu rijetko ima, a kamoli u zagorju od pušće do klanjca, svi se čude kaj je to, nema ni pirovina, morat ću malo bolje pogledati po gradu.
a to je da je 7.5 g HC enzima na 260 l oko 3 puta previse od preporucene doze od 0.5 g/l.
Vraga, 6 puta vise! :-)