Lokacija vinograda: Bilogora - Čepelovac
Sorte su starinske: slankamenka, muškat hamburd, štajerska bjelina.......
06.09.2012 sam brao vinograd.
Kako se je vino sipalo iz kanti u kacu tako je i sumporeno (maram točno vidjeti naziv toga sredstava) uglavnom protiv oksidacije itd.....
Zatim je sipano u ruljaču (muljaču) i pri ruljanju je špricano sredstvom za omekšavanje bobica.
Nakon toga je prešano i točeno u kacu.
Taj isti dan navečer je stavljen Siha opti gel za taloženje.
No drugi dan kad je trebalo pretočini istaloženi mošt je već lagano počeo vreti, pa se nije dobro istaložio.
I tad je napravljena pogreška umjesto da sam stavio vinobran takav mošt sam pretočio u inox i dodao gljivice (kvasac...) za vrenje.
Burno je vrelo cca 5 dana i nakon toga još deset dana tiho.
Nakon tih deset dana poslušao sam savjet portala "vinogradarsvo.com":
"
Što učiniti s netaloženim moštom?
Vinogradarima koji su sumporili, a nisu iz bilo kojih razloga proveli taloženje mošta, preporučamo da 8-10 dana nakon završenog burnog vrenja izvrše pretok s grubog taloga, kako bi uklonili ostatke pesticida i ostalih mehaničkih nečistoća. Mošt doduše neće biti bistar (bit će poput "Fante"), ali će biti uklonjene spomenute nečistoće. U protivnom, ako to ne bi učinili postoji opasnost razvijanja sumoprovodika (H2S) pa mošt i mlado vino može poprimiti okus i miris po trulim jajima. Ujedno tim otvorenim pretakanjem (iz bačve u kacu pa opet u bačvu) pospješujemo razmnožavanje kvasaca, koji bi mogli preostali šećer do kraja prevreti."
Idući dan nakon pretakanja to se je pokazalo pravim potezom, odstranio sam talog, vino se je malo izbistrilo i onaj okus po moštu tj. onaj reski okus je nestao.
Praktićki se je vino tj. još mošt moglo piti kao vino. Bio je dobar okus tj. aroma, jedino se još nije izbistrilo.
No, čitajući razne literature došao sam do pojma posmeđivanje vina.
Pa sam napravio test i nalijao mošt u čašu i ostavio 15-stak sati na bači i vino je počelo posmeđivati.
U inox sam odmah stvio plutajući poklopac, ali bez ulja i na njega čašu sa rastopljenim sumporom u vinu i na sve to gore obični poklopac sa gumom i vreljnjačom kako bi spriječio dotok zraka.
No nakon idućih 24 sata i vino u inox-u na gornjoj pipi je počelo dobivati lagano smeđkastu boju.
Neznam što bi napravio: 1. Dali bi stavio vinobran i pretočio vino
2. Dali bi stavljao želatinu i bentoit - za uklanjanje smeđila
ILI nešto 3.

Molim vas hitno za pomoć !