VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 20:08:43

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Bolesti i mane vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 37 Dolje Ispis
Autor Tema: Bolesti i mane vina  (Posjeta: 326062 puta)
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #360 na: 23 Rujna, 2011, 23:11:56 »

miris na kiseli kupus razlog i liječenje...........riječ je pinotu svom , manja količina ali redovito već trećeu godinu, pokušao  svake godinu mjenjam posudu u kojoj ga držim, radim otvoreni pretok, i uspijem tako nešto riješiti, ali me zanima da li je to h2s i da ga liječim kao h2s ili je nešto drugo u pitanju..

ako ti je takav miris onda si nesta grdo zezno jer takve mirise daju izuzetno teski spojevi koji su povezani sa procesima octikavosti i oksidacije..
Evidentirano

Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #361 na: 24 Rujna, 2011, 02:14:51 »

miris na kiseli kupus razlog i liječenje...........riječ je pinotu svom , manja količina ali redovito već trećeu godinu, pokušao  svake godinu mjenjam posudu u kojoj ga držim, radim otvoreni pretok, i uspijem tako nešto riješiti, ali me zanima da li je to h2s i da ga liječim kao h2s ili je nešto drugo u pitanju..

jesi li koristio kvasce koji sadrže beta enzim
Evidentirano

45.857327,16.282457
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #362 na: 24 Rujna, 2011, 17:31:07 »

koristio sam icv-d 47 kvasce....... i jučer napravio otvoreni pretok, onako, da udara od psudu, malo razbio arome, ali sam se riješio neugodnog mirisa, tako da je vino nešto tanje ,ali na nosu uredno.........ali me i dalje zanima zbog čega mi se to događa na toj sorti već par godina...čak sam mjenjao posedu , iuzimao različite kvasce, vrenja na različitim temp.....mora da je nešto iz vinograda......za prošlu godinu me nije čudilo jer znamo kakva je bila, ali za ovu me čudi.......
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Namchor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #363 na: 24 Srpnja, 2012, 13:33:51 »

Pozdrav i isprika ako je nešto slično možda već otvoreno, brzim preletom nisam primijetio ništa tako...

Nisam ni znao kako da nazovem temu jer je teško opisati problem, ajmo ukratko:

Plitak podrum u kojem temperatura oma velike oscilacije (planiram do berbe staviti jedan kvalitetan sloj izolacije da to malo reguliram), posebno se problem javlja u zadnjih dva mjeseca od kako su visoke temperature vani pa se temperatura u podrumu penje i preko 25 stupnjeva što je znam, katastrofa.
Problem se događa u vinu, tj, mirisu i okusu. Javlja se jedna "teška" nota zbog koje vino nema onu "svježinu". Napravio sam prije nekih 2 tjedna filtraciju i vino je skroz promijenilo okus, nabolje naravno. Međutim, u zadnjih 3-4 dana ponovo se javlja ona "nota" koju nikako ne želim u vinu.
Da li je problem u temperaturi ili nečem drugom.

Inače, radi se o inox bačvi od 480lt, preostala količina je oko 140lt ali šteta bi bila da to propadne.

Unaprijed zahvaljujem na svim konstruktivnim komentarima i prijedlozima kako da riješim ovaj problem i da preostale količine potrošimo kvalitetno.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #364 na: 24 Srpnja, 2012, 13:38:21 »

A, na šta ti ima okus i miris ???
Premjestit ću pod bolesti i mane vina, samo da znaš.
Evidentirano

Namchor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #365 na: 24 Srpnja, 2012, 13:43:35 »

Ok, još se snalazim na ovom forumu, niš' zameriti.

Teško mi je definirati okus ali nije svježe (a sumpora ima dovoljno). Ok, nešto je manje kiseline (4) nego li je preporučeno pa i to može biti uzrok?
Inače mi je taj okus prije bio alarm za pretok, što sam i prakticirao pa nije bilo problema. No sad se vraća brzo, pretpostavljam zbog topline u podrumu?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #366 na: 24 Srpnja, 2012, 13:47:16 »

Koliko sumpora u mg? Još jedanput pitam, okus, miris na šta?
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #367 na: 24 Srpnja, 2012, 14:06:19 »

Teško mi je definirati okus ali nije svježe (a sumpora ima dovoljno). Ok, nešto je manje kiseline (4) nego li je preporučeno pa i to može biti uzrok?
Inače mi je taj okus prije bio alarm za pretok, što sam i prakticirao pa nije bilo problema. No sad se vraća brzo, pretpostavljam zbog topline u podrumu?
Probaj osvježiti s C-vitaminom (7 g/100l), pogledaj si i slobodni sumpor.
Ako dodaš C-vitamin, čak ne moraš ni pretakati.
Sretno.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #368 na: 24 Srpnja, 2012, 14:18:55 »

Probaj osvježiti s C-vitaminom (7 g/100l), pogledaj si i slobodni sumpor.
Ako dodaš C-vitamin, čak ne moraš ni pretakati.
Sretno.

Znamo se, bude došao kod mene s uzorkom za sat i pol ;)
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #369 na: 24 Srpnja, 2012, 14:28:45 »

Onda živjeli!  ;D
Namčor je moj stari pajdaš-mladi vinogradar.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #370 na: 24 Srpnja, 2012, 14:38:27 »

4g je uzasno uzasno nisko. Zbog povisenog pH mogu se desiti razno razne mikrobioloske promjene koja stetno djeluju na samo vino.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #371 na: 24 Srpnja, 2012, 16:08:21 »

Vino sa 4 g ukupnih kiselina i podrum u kojem se temperatura penje do 25 stupnjeva to je  ubojita kombinacija za probleme. >:(  
Nisi jedini koji imaš takve uvjete, većina hobista ima slične probleme tjekom ljeta.
Evidentirano
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #372 na: 24 Srpnja, 2012, 19:24:45 »

kod mene se temperatura dizala do 21  iako je podrum cjelokupno ukopan u zemlju i s prednje strane ima predprostorija i onda izlaz za van .
U toku sam izrade ventilacije tj hladjenja tako sto cu probit dvije cijevi fi 150 mm . jedna ce pomocu ventilatora upuhivat zrak izvana prema podu a druga u vrhu , pri plafonu , slobodno ili uz pomoc uzgona toplijeg zraka ispustat zrak van.
Cijeli postupak kontoliran mikro procesorom i palit ce se ventilator samo kad je unutarnja temperatura veca od vanjske a to je obicno u jutarnjim satima od 2-3 do 6-7 . Nadam se da cu ukupnu temperaturu spustit za 3-4 stepena .
Nemam mogucnost ugradnje klime jer nema el. mreze nego samo napajanje sa solarnih celija
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #373 na: 24 Srpnja, 2012, 19:58:22 »

kod mene se temperatura dizala do 21  iako je podrum cjelokupno ukopan u zemlju i s prednje strane ima predprostorija i onda izlaz za van .
U toku sam izrade ventilacije tj hladjenja tako sto cu probit dvije cijevi fi 150 mm . jedna ce pomocu ventilatora upuhivat zrak izvana prema podu a druga u vrhu , pri plafonu , slobodno ili uz pomoc uzgona toplijeg zraka ispustat zrak van.
Cijeli postupak kontoliran mikro procesorom i palit ce se ventilator samo kad je unutarnja temperatura veca od vanjske a to je obicno u jutarnjim satima od 2-3 do 6-7 . Nadam se da cu ukupnu temperaturu spustit za 3-4 stepena .
Nemam mogucnost ugradnje klime jer nema el. mreze nego samo napajanje sa solarnih celija

Ja sam ovo napravio,zanima me šta ti je poviše podruma(zemlja ili....) i koliko je debelo?
Evidentirano
prigorac
Mlađi novak
*

moj vinograd

Email
« Odgovor #374 na: 25 Srpnja, 2012, 13:16:39 »

Mene isto zanima, ne toliko zbog temperature več zbog vlage, tadnji zid mi je kopletan u zemlji i trebao bi ga izolirati ili nekako vlagz rješiti iz podruma.
E da i koliko takva investicija košta?
Solarno to je kučna radinost ili?
Evidentirano

Prigorci - najljepše popevaju kada grozdje bereju.
 Str: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 37 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!