Imam dvije hrastove bačve veličine 60 - 70 litara,imaju samo jednu rupu na sredini,nikakva vrata.Da to nisu bačve za rakiju.Oprao sam ih vrelom vodom zatim držao 7 dana slanu vodu unutra.Poslje par dana običnu vodu.Sada sam nasuo vino ali jedna pušta,probao sam sa pčelinjim voskom zaustaviti ali ne ide.ima li neko savjet.
POZDRAV SVIMAne znam da li ovo moje pitanje pripada ovoj temi, ali posto mi se ne otvara nova postavicu se ovde,posto sam vinogradar i podrumar pocetnik, interesuje me sa cime se premazuju burad, spolja, da ne bi bure toliko pilo tecnosti, a cuo sam da lakovi nisu pozeljni zbog mogucnosti, na pojedinim mestima, spajanja sa vinom, znam da je ta tecnost neke tamne, crne boje. unapred hvala,ako se ukaze spremnost ostalih forumasa moze se pokrenuti nova tema - odrzavanje podruma, tj buradi
Quote from: boldrick on 01 Listopada, 2007, 11:51:58POZDRAV SVIMAne znam da li ovo moje pitanje pripada ovoj temi, ali posto mi se ne otvara nova postavicu se ovde,posto sam vinogradar i podrumar pocetnik, interesuje me sa cime se premazuju burad, spolja, da ne bi bure toliko pilo tecnosti, a cuo sam da lakovi nisu pozeljni zbog mogucnosti, na pojedinim mestima, spajanja sa vinom, znam da je ta tecnost neke tamne, crne boje. unapred hvala,ako se ukaze spremnost ostalih forumasa moze se pokrenuti nova tema - odrzavanje podruma, tj buradiNe pije bačva tekućinu - vino! Moraš razumijeti jednu stvar, a to je da vino mora disati preko bačve ako je već tamo.Postoje dvije škole, vino u inoxu i vino u drvu. Svaka ima svoje prednosti i mane. Ivan bi ti znao reći više o tome nego ja. Ovo šta misliš, konkretno na laneno ulje ti baš i nije pametno premazivati po meni, posebno ako misliš da ti se bačva mora sjajiti!
e kada smo kod podruma kolika trebaju ulaganja u to? Naime pravim za osobne potrebe samo oko 2000 litara vina i to pretežno crni pinot i cabernet sovinjon. Tako da nemam bas neki osjećaj o cjeni opreme itd. Pa jel mi može tko sto napisati?
najbolje je premazivati drvene bacve vazelinskim uljem, pogotovo obruce. samo drvo nije dobro premazivati raznim lakovima ili drugim nejestivim uljima i premazima (vazelinsko moze) jer drvena bacva mora disati i drvo mora imati otvorene, tj. odcepljene pore kroz koje ulazi minimalna kolicina zraka pozeljna za vino, tj. za njegov pozitivan razvoj. naravno, to ovisi i o samoj starosti bacve jer obicno drvene bacve nakon 5-6 godina imaju zacepljene pore preko 90%.
posjedujem drvenu hrastovu bacvu volumena 1.400 litara, staru 40 godina. Koristim je za fermentaciju mosta, bistrenje i dozrijevanje vina. Sad dnevno u nju nadolijevam dnevno 1 litru.