VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:14:04

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Alati i pribor u podrumarstvu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 69 Dolje Ispis
Autor Tema: Alati i pribor u podrumarstvu  (Posjeta: 544105 puta)
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #75 na: 30 Rujna, 2007, 00:39:18 »

Imam dvije hrastove bačve veličine  60 - 70 litara,imaju samo jednu rupu na sredini,nikakva vrata.Da to nisu bačve za rakiju.Oprao sam ih vrelom vodom zatim držao 7 dana slanu vodu unutra.Poslje par dana običnu vodu.Sada sam nasuo vino ali jedna pušta,probao sam sa pčelinjim voskom zaustaviti ali ne ide.ima li neko savjet.

ako jako pusta (koliko gubis vina, recimo dnevno?) pretoci u drugu bacvu pa onda ovu sreduj jer na ovaj nacin ces izgubiti berbu.. :-\
Evidentirano

viktorroma
Guest

Email
« Odgovor #76 na: 30 Rujna, 2007, 20:50:35 »

Hvala Ivan, već sam pretočio, ali problem je kako da je sredim? ??? ???
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #77 na: 01 Listopada, 2007, 07:59:46 »

Ne, silikonski kit se ne smije upotrebljavati.
Potraži u  Cedar Agru u Novom Marofu posebnu mast koja ti možda može pomoći dok ti neki bačvar ne sredi bačvu.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #78 na: 01 Listopada, 2007, 08:02:06 »

Molio bi sve korisnike da ne postavljaju ista pitanja u više tema.
Ovo oko curenja bačve je postavljeno u dvije teme.
Evidentirano
boldrick
Guest

Email
« Odgovor #79 na: 01 Listopada, 2007, 11:51:58 »

POZDRAV SVIMA
ne znam da li ovo moje pitanje pripada ovoj temi, ali posto mi se ne otvara nova postavicu se ovde,
posto sam vinogradar i podrumar pocetnik, interesuje me sa cime se premazuju burad, spolja, da ne bi bure toliko pilo tecnosti, a cuo sam da lakovi nisu pozeljni zbog mogucnosti, na pojedinim mestima, spajanja sa vinom, znam da je ta tecnost neke tamne, crne boje.
unapred hvala,
ako se ukaze spremnost ostalih forumasa moze se pokrenuti nova tema - odrzavanje podruma, tj buradi
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #80 na: 07 Listopada, 2007, 22:40:53 »

POZDRAV SVIMA
ne znam da li ovo moje pitanje pripada ovoj temi, ali posto mi se ne otvara nova postavicu se ovde,
posto sam vinogradar i podrumar pocetnik, interesuje me sa cime se premazuju burad, spolja, da ne bi bure toliko pilo tecnosti, a cuo sam da lakovi nisu pozeljni zbog mogucnosti, na pojedinim mestima, spajanja sa vinom, znam da je ta tecnost neke tamne, crne boje.
unapred hvala,
ako se ukaze spremnost ostalih forumasa moze se pokrenuti nova tema - odrzavanje podruma, tj buradi

Kupi INOX i nemaš više problema.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #81 na: 08 Listopada, 2007, 19:27:22 »

POZDRAV SVIMA
unapred hvala,

Ne pije bačva tekućinu - vino! Moraš razumijeti jednu stvar, a to je da vino mora disati preko bačve ako je već tamo.
Postoje dvije škole, vino u inoxu i vino u drvu. Svaka ima svoje prednosti i mane. Ivan bi ti znao reći više o tome nego ja. Ovo šta misliš, konkretno na laneno ulje ti baš i nije pametno premazivati po meni, posebno ako misliš da ti se bačva mora sjajiti!
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #82 na: 08 Listopada, 2007, 20:18:40 »

POZDRAV SVIMA
unapred hvala,

Ne pije bačva tekućinu - vino! Moraš razumijeti jednu stvar, a to je da vino mora disati preko bačve ako je već tamo.
Postoje dvije škole, vino u inoxu i vino u drvu. Svaka ima svoje prednosti i mane. Ivan bi ti znao reći više o tome nego ja. Ovo šta misliš, konkretno na laneno ulje ti baš i nije pametno premazivati po meni, posebno ako misliš da ti se bačva mora sjajiti!

najbolje je premazivati drvene bacve vazelinskim uljem, pogotovo obruce. samo drvo nije dobro premazivati raznim lakovima ili drugim nejestivim uljima i premazima (vazelinsko moze) jer drvena bacva mora disati i drvo mora imati otvorene, tj. odcepljene pore kroz koje ulazi minimalna kolicina zraka pozeljna za vino, tj. za njegov pozitivan razvoj. naravno, to ovisi i o samoj starosti bacve jer obicno drvene bacve nakon 5-6 godina imaju zacepljene pore preko 90%.
Evidentirano

soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #83 na: 15 Listopada, 2007, 09:37:50 »

e kada smo kod podruma kolika trebaju ulaganja u to? Naime pravim za osobne potrebe samo oko 2000 litara vina i to pretežno crni pinot i cabernet sovinjon. Tako da nemam bas neki osjećaj o cjeni opreme itd. Pa jel mi može tko sto napisati?
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #84 na: 15 Listopada, 2007, 23:31:47 »

e kada smo kod podruma kolika trebaju ulaganja u to? Naime pravim za osobne potrebe samo oko 2000 litara vina i to pretežno crni pinot i cabernet sovinjon. Tako da nemam bas neki osjećaj o cjeni opreme itd. Pa jel mi može tko sto napisati?

previse opcenitih pitanja pa je nemoguce dati odgovor. ali ako imas nekih 3 ha vinograda i namjeravas proizvoditi oko 200 hl vina, dobar podrum sa svom (kvalitetnom) opremom te dode od 700 000 do 1 mil. kn, ovisno o kvaliteti radova i opreme, barem ce mene tako doci..
Evidentirano

Trtar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #85 na: 18 Listopada, 2007, 13:46:23 »

najbolje je premazivati drvene bacve vazelinskim uljem, pogotovo obruce. samo drvo nije dobro premazivati raznim lakovima ili drugim nejestivim uljima i premazima (vazelinsko moze) jer drvena bacva mora disati i drvo mora imati otvorene, tj. odcepljene pore kroz koje ulazi minimalna kolicina zraka pozeljna za vino, tj. za njegov pozitivan razvoj. naravno, to ovisi i o samoj starosti bacve jer obicno drvene bacve nakon 5-6 godina imaju zacepljene pore preko 90%.

posjedujem drvenu hrastovu bacvu volumena 1.400 litara, staru 40 godina. Koristim je za fermentaciju mosta, bistrenje i dozrijevanje vina. Sad dnevno u nju nadolijevam dnevno 1 litru.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #86 na: 18 Listopada, 2007, 14:48:02 »

posjedujem drvenu hrastovu bacvu volumena 1.400 litara, staru 40 godina. Koristim je za fermentaciju mosta, bistrenje i dozrijevanje vina. Sad dnevno u nju nadolijevam dnevno 1 litru.

da, drvene bacve su dobre za samu fermentaciju, a dozrijevanje ovisi o tome kako je odrzavana i koliko uopce nakon 40 godina propusta kisika..?? 1 l dnevno je relativno dosta, ali opet, to je i velika bacva. a kolika ti je temperatura i vlaznost podruma? jer mnogo ti ovisi i tim uvjetima..
Evidentirano

Trtar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #87 na: 19 Listopada, 2007, 20:01:00 »

Sigurno da je 1 litra dnevno poprilična količina. Činjenicu sam iznio u kontekstu pora. Bacve koje su izvana premazane bojom, lakom.... daleko manje disu od onih koje nemaju nkakvu barijeru s vanjske strane, tj. kontaktna strana s kisikom. A 40 godina i toliko nadolijevanje dnevno znaci da ima gradiva o porama još koje nismo rasvijetlili.
Evidentirano
MKOVACIC
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #88 na: 25 Listopada, 2007, 10:02:34 »

Može li mi netko reći da li je negdje u prodavaonama vidio ovakav zatvarač za 5 litarne boce?

Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #89 na: 19 Studenoga, 2007, 18:57:29 »

Uz inox bačvu koju sam kupio bilo je i neko kratko općenito upustvo. Jedna rečenica u tom upustvu mi nije jasna a glasi: "Ne smije se stavljati vinobran na plutajući poklopac" Moje je pitanje zašto bi se uopće i stavljao vinobran na plutajući poklopac? ???
LP
Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 69 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!