Zanima me kakve vrste preša imate u podrumu i iskustva s njima, recimo za količinu grožđa do 2 tone. Moja stara preša od 80 l na vijak mi je postala premala i prespora, kak mi s godinama raste količina grožđa,
lani sam posudio još jednu, valda ću i ove godine, ali morat ću u nabavu jer nije ugodno posuđivati tuđe, a i nek se poklope berbe

. Inače, najskuplja investicija za nekog ko se bavi vinogradarstvom i ne prodaje vino, nego ga popije s društvom

. Hidraulička preša od oko 150 l mi je ok, radio sam sa sličnima u blizini imam majstora koji ih profesionalno proizvodi,masivna konstrukcija, pouzdana hidraulika, obruči i podnica od inoxa, gusto složen koš da ne bježi dragocjenost van

, dodatno stavlja inox trake sa rupicama između letvi koša koje se mogu vaditi, sve ok, ali je teška ko vrag, možda bi ju s nekim uzeo zajedno pa da se onda kilavimo s transportom, malo nezgodno

. Preša na vodu mi izgleda praktičnija, ali nema ju niko u mom krugu vinogradara i nisam ju vidio u akciji. Kod nas je trenutno najeftinija i meni najzanimljivija varijanta kupiti kod gore navedenog majstora koš i podnicu, onda kupiti ili drugačije nabaviti

čelične profile, složiti jednostavnu konstrukciju, kupiti 20 tonsku kamionsku dizalicu i ispadne malo nespretnija, ali u praksi dokazano vrlo solidna i dosta jeftinija alternativa.
Kak se vi snalazite?