Kremeno brašno se stavlja kada se koristi vodena preša sa vrećom...
prvi put čujem za nekakav bijeli prah ili kremeno brašno, neznam, za kaj je to uopće?cijena vreće je ovisi o veličini/volumenu preše, mene bi koštalo oko 400kn, isplativo, već prvim prešanjem ju isplatiš (količinom mošta)znači 100l taloga po cijeni mošta od 6kn, pa umjesto kuhanja rakije imaš čisti mošt
ne treba ti ta skupa vreća, nego daj sašiti od filc platna-malo debljeg platno npr. ono koje stavljaju cestari ispod sloja kamena da ne propada ...čvrsto , a vodo propusno ili bilo koje drugo platno malo deblje,ali propusno..., vreće dvije koja ti pašu, ako imaš u mehaničku prešu sa središnjim vijkom...stavi nutra vreće , napuni sa talogom, zaveži ih i lagano stisni tj. stavi one drvene polutke, a na njih utege-kamen, cigle...tako da ima stalni pritisak...., i tako ostavi preko noći....normalno taj talog mora biti jače sumporen....10-15g vin./100lit, isto mošt staviti za D2 ili posebno raditi....i ne miješati sa D1 di ima za kupit ta vreća daj malo objasnido sad sami ja talog koristio u D2 ali ove godine mi se neda hebavat s tim( malo suđa)
za vikend beremo pinot
Kolko je velika ta vreća za 400kn,je li inače za preše na vodu?Kak se ponaša ak ju staviš u prešu sa vijkom?Jel stavljaš teret ili ju stiskaš sa prešom?Kaj se tiče praha za filtriranje u SLO mu je trgovački naziv Bectolite,a mislim da se i kod nas prodaje pod tim imenom,vreća od 3kg koštala je lani u SLO 5EUR,to je za oko 120-140l taloga,lakše se isfiltrira pomoću njega,ima i većih pakovanja koja su jeftinija po kg.Vreća je teška 3kg,a ima volumen vreće od 30kg
kak je kvaliteta?
Ima grožđa i za sad je dosta zdravo a i ovakvo vrijeme nemože donjeti ništa dobroKako je kod tebe, idem u nedjelju u Popovaču pa bi mogao malo navratiti
da ok al kakva je kvaliteta, seceri i kiseline, kad si reko da si vec kreno brat pinot? kod mene je ok samo je katastrofa vrijeme, ko da je 11. mjesec a ne pocetak 9.. grdo je to rec al cak mi i pasu te kise da mi malo odgode berbu jer sam dosta knap sa vremenom zbog diplomskog i faxa, samo da se popravi u drugoj polovici mjeseca jer sam planirao brati krajem 9. al to cemo jos vidjeti makar nisam mjerio jos nista, crni pinot i zweigelt su tu negdje makar ce se sad dici kiseline pa ce ga malo odgoditi, fali kvalitetnog sunca.