kolko košta
još uvijek previše , čeka se masovnost iz Kine
Pošto mi svake godine nakon bistrenja mošta ostane cca oko 150 do 200 litara taloga, a nemam vodenu prešu, zanima me da li tko ima iskustva sa propuštanjem mošta preko same vreće za vodenu prešu. Da li to i funkcionira u praksi? Ako da, gdje je najpovoljnija za kupiti i po kojoj cijeni?Zahvaljujem unaprijed.
ne treba ti ta skupa vreća, nego daj sašiti filc vreće dvije koja ti pašu, ako imaš u mehaničku prešu sa središnjim vijkom...stavi nutra vreće , napuni sa talogom, zaveži ih i lagano stisni tj. stavi one drvene polutke, a na njih utege-kamen, cigle...tako da ima stalni pritisak...., i tako ostavi preko noći....normalno taj talog mora biti jače sumporen....10-15g vin./100lit, isto mošt staviti za D2 ili posebno raditi....i ne miješati sa D1
ja prešam već 2 godine talog preko te vreće, natočim mošt u vreću, zavežem čvor i stisnem u preši, ostaje samo par kila muljaove godine ću kupit svoju vreću, do sad uvijek posuđival a to mrzzimIzađe bolje bistar mošt nego da je taložen
Da li kod prešanja dodaješ onaj bijeli prah, ne mogu se sjetiti kak se zove, i da li znaš koliko bi ta vreća koštala?
Dodaje se bijeli prah. ;)Zove se kremeno brašno.Ima ga u PA-VINU za kupiti.Ne znam točno cijenu.Moraš kupiti najgrublje kremeno brašno.
prvi put čujem za nekakav bijeli prah ili kremeno brašno, neznam, za kaj je to uopće?cijena vreće je ovisi o veličini/volumenu preše, mene bi koštalo oko 400kn, isplativo, već prvim prešanjem ju isplatiš (količinom mošta)znači 100l taloga po cijeni mošta od 6kn, pa umjesto kuhanja rakije imaš čisti mošt