slažem se, da kod onih koji odmah kvasce stave u masulj pa krene jača ferm. i brže se stvori više alkohola koji onda...
, temperaturu, mješanjem pumpom držaona max 24 celzija,
šta si sa pumpom i kakvom mješao i kako si hladio , pumpao nekud van kroz neki hladni medij,vodu,bunar?i vraćao nazad,? ili kako si snižavao-držao temp.?
Pozdrav svima,Ivane, pogledao sam ovaj link http://www.cedar-hr.com/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=1 i nije mi jasno kog dana od ubacivanja grožđa u bure dodajem enzim, kvasac i hranu za kvasac.
ne dogada se sve zatvoreno, dobar je pristup zraku u vrenju za crno vino, ja svoje potapam i mijesam svaki dan 1-2 puta, bez ikakve resetke gore i prepumpavanja..
to pritiskanje masulja pri maceraciji je zadnja stvar koju nisam promijenio u mojoj tehnologiji u odnosu na moje starce. do sada sam u zadnjih tri godine uspio, zahvaljujući ovom forumu, naparaviti vino kakvo oni nisu imali zadnjih 20-30 godina. ako nije problem, možeš li objasniti u čemu i kako ti ivane maceriraš
Nema odgovora?Nastavak priče: nakon 8 dana maceracije, prošli četvrtak sam pretočio mošt u inox bačvu. Slobodnog sumpora je bilo 20 mg, šećer je pao na 25 Oe.Opet isto pitanje na koji način provesti bistrenje vina pre prvog pretoka?Ili polčekati da se taloženje desi prirodnim putem?