Kakve boje je vino koje se dobije od izabele koja se odmah nakon muljanja ispreša? Bijelo ili rose?
ovako ću ja kada kupim grožđe graševine;dan prije berbe graševine uberi kantu najljepših grozdiva, rukama odstrani peteljku , lagano stisni bobe samo da puknu, dodaj 2lit vode i 400g šećera i ostavi dobro zadihtano od mušica na sobnoj temp-18c. kada cijeli taloženi mošt budeš odvajao-pretakao, sa ovim napravi duplo veću količinu i dodaj drugi dan u svu količinu i promješaj( ne cijediti-za 10-tak dana ćeš te bobice sa cjedilkom pokupiti po površini)...4. dan hranu za kvasce...1mj vrenja najmanje na tem 15c.
Zanima me dal postotak secera u grozdju utjece na kasniju boju vina? Unazad par godina imamo problema sa bojom Frankovke koja nikad nije onako puna kako bi trebala biti. Do prije 5 - 6 godina s tim nije bilo problema. Prosle godine smo ostavili 9 dana na komu i koristili enoloske preparate za maseraciju i iako smo imali vidno poboljsanje u boji i punoci smatram da to jos nije to. Slador je prosle godine bio 16,5, a brali smo 4.10.Ove godine cemo brati i Cabernet Sauvignon ali dosta kasnije od Frankovke pa bi htio cut vase savjete glede dobivanja punoce okusa i boje karakteristicno za crveno vino.Vino cemo odloziti u drvene bacve.
mislim da je optomalno držati 5-7 dana, nakon toga se boja počinje gubiti