Ja nemam crnog grožđa, ali tast ima frankovke, godišnje 300 - 500 kg.Macerira 2-3 dana i nakon toga preša, uvijek mu je nekak octikavo, a boja je slabi rubin.Sad ću ga nagovoriti da napravimo ovo po Koshpinom, slično kao i u uputama SIHA za proizvodnju crnih vina. Količina nije velika, ali može se dobiti to puno bolje, nego do sada.Ak ga uspijem nagovoriti, a onda preuzmem brigu na sebe, javim kak je ispalo. Nisam za dodavanje umjetnih boja, već baš ono iz kožice grožđa. Možda dobijemo kantu nekog francuskog bojadisera.
E tak čujemo se tam negdje za Božić kad napišem prve dojmove.A tebe Koshpa možda izazovem na ocjenjivanje vina,tvoje i moje.Kaj veliš?Nebi se valjda bojal mene potpunog amatera?-:)
Jel netko radi fermentaciju na vlastitim kvascima, kakva su vaša iskustva u ovakvim sušnim godinama, na što treba paziti?Predomišljam se još da li probati...Također da li radite delestage tokom burnog vrenja, razlike i iskustva od običnog potapanja klobuka?
Jel netko radi fermentaciju na vlastitim kvascima, kakva su vaša iskustva u ovakvim sušnim godinama, na što treba paziti?Predomišljam se još da li probati?Također da li radite delestage tokom burnog vrenja, razlike i iskustva od običnog potapanja klobuka?
Također da li radite delestage tokom burnog vrenja, razlike i iskustva od običnog potapanja klobuka?
Problem moze biti visoki pH odnosno slaba mikrobioloska stabilnost tj. raznovrsnost organizama (dobrih i losih) koji sudjeluj u fermentaciji.Najcesce povisena lakohlapiva.