A da prevoziš mošt? Naravno, uz hlađenje.
Je, kupujem naravno crno grozdje. Ovo s masuljem nije losa ideja, tamo odma iz vinograda sve smuljam, stavim u kace koje imaju poklopac, sumporim i bacim unutra hladne boce s ledom. Masulj nece tada izgubiti nista, u prijevozu ce se lijepo mijesati..... Hladnjaca je isto dobra opcija, ne znam kolike temperature grozdja se postizu u njoj??? kakva je opcija suhi led po vama???
Dvi godine zaredom radim svoje crno vino uglavnom od sorte Blatina,malo vranca zbog boje, postupak je uvik isti izmuljam ,odvojim peteljkovinu,drzim 8 dana otočim i pustim tiho vrenje i danas baš mjerio jačinu vina i pokaže mi 23%, a prošle godine mi je bilo 21% , može li mi itko objasnit što se dogodilo?P.S. vino je fenomenalno i svi oduševljeni koji piju jer brzo opija hvala
Ajde malo sve pojasni i kaži čime ti to miriš?
onaj obični refraktometar , s njim mjerim i pokaže mi 23%
Refraktometar mjeri šećere,a ne postotak alkohola,očitao si ostatak šećera u vinu
možda 13 al 23 nemoguće mislim da kvasci ne mogu napravit više od 17 % alkohola ono u nekim ekstra uvjetima
Hladnjaca ili suhi led po grozdju.
ovako kako se zove uređaj ne znam sad , ja kriv,ajmo ovako izgleda kao pipeta ,na vrhu ima proširenje di uspem malo vina i pustim da prokapaju 3,4 kapi da se izjednači sve kroz uski otvor ,zatim okrenem kontra i imam skalu do 25 e meni se zaustavi na 23! šta je to???
Di nabavit suhi led i koliko to kosta?