Kod mene je skroz drukacija filozofija. Frankovka ce mi bit laksa i vocna, ali cabernet ce bit pravi kakav treba bit. BTW. SIHA 8 odradila odlican posao. Ove godine sam radio krio maceraciju u trajanju od 48h pri temp od 8°C, suhim ledom dakako i pokazalo mi se odlicno. Na cabu cu sprovesti isto to samo u kracem trajanju (do 36h) ali ce mi cjelokupno trajanje maceracije biti nesto duze ~ 10 dana.
Messer, 7kn/kg
ovako kako se zove uređaj ne znam sad , ja kriv,ajmo ovako izgleda kao pipeta ,na vrhu ima proširenje di uspem malo vina i pustim da prokapaju 3,4 kapi da se izjednači sve kroz uski otvor ,zatim okrenem kontra i imam skalu do 25 e meni se zaustavi na 23! šta je to???
Danas mi zenska iz Messera kaze 13 kn/kg???
To je prirućni alkometar prilično je točan ako se dobro ispire,čistoča je tu vrlo bitna,ali i bez toga vrlo je teško imati tolike alkohole kod normalnih vina (nemoguče),potkrala ti se greška lani je meni plavac imao 15,7 i bio je brutalno jak i to sam ga mjerio profi ebuliometrom,a šečer u berbi mu je bio 24 baboa,eto ti nešto za usporedbu,jednostavno bez šečera nema alkohola ma s ćim ti mjerio!
Je, kupujem naravno crno grozdje. Ovo s masuljem nije losa ideja, tamo odma iz vinograda sve smuljam, stavim u kace koje imaju poklopac, sumporim i bacim unutra hladne boce s ledom. Masulj nece tada izgubiti nista, u prijevozu ce se lijepo mijesati..... Hladnjaca je isto dobra opcija, ne znam kolike temperature grozdja se postizu u njoj??? kakva je opcija suhi led po vama???
Pobrao caringan i grenache. izmjerio šećer 22 g/l.Izmuljao te zasumporio sa 10 g pyrovina, zatim dodao kvasce (vrenje je počelo sutradan, temp.mošta 23 stupnjeva). Mislio sam macerirati pet dana te šesti ili sedmi dan pretočiti. Nakon pretoka da li bi trebalo dodati hranu za kvasce ili još zasumporiti ??