Ja sam ovu godinu poceo s hobby-vinarstvom (900 kg Plavca malog, Oe 96, 5.3 g/l ukupne kiseline, PH 3.6) i krenuo sam odmah ozbiljno, selekcionirani kvasci (Uvaferm BDX), enzimi, Fermaid E hrana za kvasce, kontrolirana fermentacija (<25 C) sa remontazom masulja i posebnim postupkom jednom dnevno koji se zove delastage sto znaci potpuno procjedjivanje mosta i odvajanje od komine preko totalnog ispusta, njegovo ozracivanje i pebacivanje u medjuspremnik, nakon sat-dva vracanje mosta u glavni spremnik tako da se komina zbog CO2 ponovo dize kroz cijeli vraceni sok i ekstrahira puno bolje boju i zaobljenije tanine.Nakon 7 dana fermentacije slijedi otakanje i presanje, 24 sata nakon toga pretakanje radi odstranjivanja grubog taloga, 2 tjedna tiho vrenje sa mjesanjem taloga da kvasci ne bi pali na dno i bacali na H2S, zatim inokulacija s ML bakterijama i 2 tjedna MLF vrenje s mjesanjem taloga svako 3 dana. Nakon toga pretakanje u barrique bacve i inokse i odlezavanje vina sa mjesanjem laganpg taloga (sur lie) prvih 4 mjeseca u bacvama (325 l), dok je u ostatak u inoksu na mirnom odlezavanju (200 l). Zatim prvi pretok i konacno mirno odlezavanje vina barem 3-6 mjeseci prije nego vino postaje spremno za flasiranje.Znam da sam odjednom puno toga isprobao, ali vino je za sada jako dobro i vecina prijatelja ga hvali, jedino me strah da sve ne popiju,ha,ha...Evo u privitku i mog vinskog dnevnika sa punim opisom rada u konobi, pa ga odmah dajem na otvorenu kritiku....Volio bi cuti ima li ozbiljnih primjedbi u ovoj proceduri?Ima li tko iskustva sa priblizno ovakvom procedurom u smislu delastage pretakanja, MLF vrenja i sur lie?
Ivane imam nešto novo: ovi iz firme" jako vino" tu kod mene radili su maceraciju od 40 i 60 dana trebao bi to provat za koji dan,vaša mišljenja?
ne znam koje je trenutno najduze macerirano vino koje sam pio ali evo znam da npr. noviji istarski vinar roxanich (rozanic) proizvodi par linija malvazije od kojih su neke macerirane u drvenim vinifikatorima 30 i 65 dana!