moje osobno misljenje je da je opcenito duza maceracija apsolutno pozeljna, cak i za bijela vina. naravno, takva vina su posebnija i najcesce ih cijene zahtjevniji potrosaci koji zele piti kvalitetnije, zdravije i bolje vino. ne znam koje je trenutno najduze macerirano vino koje sam pio ali evo znam da npr. noviji istarski vinar roxanich (rozanic) proizvodi par linija malvazije od kojih su neke macerirane u drvenim vinifikatorima 30 i 65 dana! ima ih za kupiti kod nas, vina su zbilja dobra i originalna! zatim znam da coronica macerira sve svoje crnjake najmanje 4 tjedna, dakle 30 dana. malo me iznenadilo (doduse negativno) kad sam saznao da niko bura macerira svoj dingac 6-7 dana.. gabro, a o kojoj sorti se radi, pretpostavljam plavac mali? i tko su ti vinari ako nije tajna..!?
Maceracija naravno bez peteljki i paralelno sa vrenjem.....Slazem se, sta je to optimalna duzina maceracije, to je pitanje koje treba ispitati za Plavac i za vrst Plavca. Ja bih preferirao pitkiji Plavac, ali da se osjeti u pozadini jacina i snaga....
znaci vrenje tek nakon 30 dana (hladne?) maceracije. Pocetak vrenja se sprecava hladjenjem ili se vrenje provodi paralelno?
neeee, maceracija se odvija skupa sa fermentacijom, zaboravio sam napisati a mislio sam da se to podrazumijeva..
pa napisao si da se malvazija macerira 30 do 65 dana pa nisam bio siguran za bijelu sortu. hvala.
pa da, upravo zato je nespecificno i posebno! ali ima takvih primjera maceracija bijelih sorata puno vise vani, npr. dosta u sloveniji i sjevernoj italiji.@gabro, nisam znao da se radi o leu gracinu, a mislim da to nisi niti spomenuo.. ali nema veze, bitna je pohvala, svaka cast iako vino nazalost nisam probao. plavac za mene mora biti kontrolirano divlji a to se postize uzgojem u divljim uvjetima kao sto je Dingac i slicni tereni a ne polje i loza na armaturi i vrenje sa vlastitim kvascima. kad to dvoje spojis, rezultat ne moze biti los ali ipak o finalnom vinu odlucuju nijanse. samo tako naprijed!
samo se nadam boljoj godini jer crna vina iz 2010. berbe su ocaj..