Da teško je reći još za okus .Bačve su 200 l , obične, plan mješanja bi išao prvih ,1-2 mjeseca/ jedanput tjedno , 2mjeseca /2x mjesečno, pa 1xmjesečno.Zajedno oko 6 mjeseci.Možda bi trebalo jednu ostavit bez mješanja, a druge kombinirat.Treba probat dobit ipak nešto drugačije od klasike.Kak si ti zadovoljan ove godine s kvalitetom pinota, zweigelta .Išao sve na spontanu , s malo sumporenja ili ....
Pa nije to premalo sumpora, kod dobrog grožđa. Ja sam radio produženu maceraciju (sorta zweigelt,19°B -klasični postupak) od odvajanja peteljka do prešanja ukupno 15 dana.Zasumporeno sa 0.8 dcL/100 L mauslja . 3 dana tem. masulja 15 °c onda se penjala do 27°c.Mješanje 2-3x dnevno. Alkoholna ferm. završila za 6 dana.Nakon toga pokrivanje masulja strech prozirnom folijom (da izbjegnem oksidaciju) uz 1x dnevno mješanje i probavanje mošta.Kad su na okus tanini omekšali sljedilo brzo prešanje i punjenje u drvene bačve.Sad ima oko 8g/l sumpora i podložno je oksidaciji(provjereno) , pa ču ga prvo zasumporit do nekih 20-25g. i zatvoren pretok, ali ću ga ostavit na finom talogu s ciljem dobivanja punoće. Mislim da se produženom mac. izgubi nešto voćnih aroma ali cilj mi je drugačiji stil vina.Grožđe i nije bilo baš naj... (20 % trulog )®ao mi je šta nisam probao radit (saignee) ovo šta je Ivan spomenuo-15% otakanja.Inače je prod.mac. bila predviđena za caebrnet s. ali nije bilo dobre robe(osim od Koshpe he he, njegovo bi lupil do 20 dana ) No treba pričekat da se sve to razvije.
koliko bacava imas ukupno? da, bilo bi zanimljivu jednu ostavit bez mjesanja, samo budi 100% siguran da ti u bacve ude samo fini talog.
Ja sam ove godine Zweigelt nakon muljanja i odvajanja peteljki zasumporio s 2dcl/hl, nakon 30tak sati dodao BDX. Fermentacija je bila kontrolirana na oko 20-22C, uz mješanje 3-4 puta na dan u početku. U toku fermentacije dodao tanin i čips. Sve skupa držao nekih 18dana. Nakon presanja i otakanja zasumporio s 1dcl/hL i mješao pumpom 1×na dan cca 10tak dana.Inače za sada zadovoljan s vinom u odnosu na godinu. Inače ova godina za crvena vina je katastrofa (slaba boja, zeleni tanini...)
Taj BDX mi se cini kao premasivan kvasac za zweigelt jer po mom misljenju zweigelt treba bit jedno fino vocno crno vino koje ce se potrositi unutar 3 godine.
ako je bilo dobro zrelo grozde (iako po 96 eksla bas i ne bih rekao da je bila vrhunska sirovina..), ja bi ga duze macerirao, barem 2 tjedna. kad je brano grozde, kakva kostica je bila, koliko ga mislis drzati u drvu i kakve su ti to bacve od 325 l? ili si se zabunio i htio napisati 225..
Ivek kolko si ti eksla imo 2010.na svom grožđu?Ovo je po meni jako dobra sirovina s obzirom na godinu,ali naravno uvijek može bolje.
od 80 do 90 eksla, ovisno o sorti. godina je bila teza ali na jugu ipak nije bilo toliko oborina kao kod nas na kontinentu, a o suncanim satima da niti ne govorim.. ali ovdje pricamo o plavcu malom koji u najlosijoj godini daje grozde sa 100 eksla i moj komentar je isao u pravcu trajanja maceracije s obzirom na zrelosti grozda. i da, sirovina je vjerojatno bila jako dobra ali ne i vrhunska i to je ono sto sam u biti i rekao. uostalom, ne mjeri se sve kolicinom secera i kiselina, ja npr. to uopce ne mjerim jer mi to ionako nista ne znaci za vino.