VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 12:36:08

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade crnog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 41 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade crnog grožđa  (Posjeta: 301041 puta)
Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« na: 04 Studenoga, 2006, 13:46:57 »

Dosta se na forumu priča o bijelim vinima. Mene zanima proizvodi li tko crna vina i na koji način (način maceriranja, kvasci, enzimi, prešanje, odtakanje itd.). Nemam baš prevelikog iskustva, pa me zanima svaki detalj. Ove godine sam radio portugizac, maceracija je trajala šest dana, otvoreni postupak. Nisam koristio niti selekcionirane kvasce, niti enzime. Sumporio sam masulj sa 7 g vinobrana. Vrenje je prošlo u redu.
Evidentirano

Non progredi est regredi
Dinamo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1 na: 06 Studenoga, 2006, 12:57:19 »

Imam pitanje za nekog s iskustvom kod sumporenja i pretoka crnog vina; naime imam nekih 300L frankovke koja je vrijala u inox bačvi, vrenje je završilo prije nekih dva tjedna i sad bih trebao maknut s taloga i napravit prvi pretok pa me zanima postupak jer iz iskustva znam da je potreban oprez pri uporabi sumpora zbog skidanja boje crnog vina.?
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #2 na: 10 Studenoga, 2006, 15:12:01 »

Imam pitanje za nekog s iskustvom kod sumporenja i pretoka crnog vina; naime imam nekih 300L frankovke koja je vrijala u inox bačvi, vrenje je završilo prije nekih dva tjedna i sad bih trebao maknut s taloga i napravit prvi pretok pa me zanima postupak jer iz iskustva znam da je potreban oprez pri uporabi sumpora zbog skidanja boje crnog vina.?

kalij metabisulfit (vinobran) moze skinuti nesto boje kod mladih crnih vina koja jos nisu stabilizirana.
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #3 na: 13 Studenoga, 2006, 19:33:47 »

Zanima me da li se ta boja može povratiti nazad ili ne? Ono kad dio slobodnog SO2 ishlapi? I da li sumpovin isto tako skida boju ili je to slučaj samo kod vinobrana?
Evidentirano

Non progredi est regredi
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #4 na: 13 Studenoga, 2006, 21:48:30 »

Zanima me da li se ta boja može povratiti nazad ili ne? Ono kad dio slobodnog SO2 ishlapi? I da li sumpovin isto tako skida boju ili je to slučaj samo kod vinobrana?

boja se naravno, ne moze povratiti ali zato postoji posebni vinobran za crna vina sa dodatkom tanina koji jednim dijelom stabilizira talozenje tvari boje. opcenito, boja kod crnih vina je nesto kompleksnija problematika i stupanj boje, intenziteta i talozenja boje se ne moze samo tako objasniti, putem par poruka na forum.. vinobran i sumpovin su oblici sumpor dioksida samo sto je vinobran kalij metabisulfit i u prahu je a sumpovin je vec oslobodeni sumpor dioksid i u tekucem stanju je i stoga ga je potrebno 50% manje nego vinobrana.
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #5 na: 14 Studenoga, 2006, 09:05:07 »

Ivane, kako da onda ti onda izbjegavaš tu pojavu skidanja boje? Što napraviti kad se to već dogodi? Ako možeš molim te odgovoriti (ne mora niti opširno, mene zanima samo kako, a ne zašto)
Evidentirano

Non progredi est regredi
Dinamo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #6 na: 14 Studenoga, 2006, 10:33:26 »

Ivane, kako da onda ti onda izbjegavaš tu pojavu skidanja boje? Što napraviti kad se to već dogodi? Ako možeš molim te odgovoriti (ne mora niti opširno, mene zanima samo kako, a ne zašto)

Budući da kasnite s odgovorima, ja sam već i zasumporio i pretočio bez skidanja boje na sljedeći način;
Koristio sam pyrovin s 5%tanina ali to nije tolko bitno već je bitnije da sam nakon 2 sata od dodavanja sumpora pretočio i to je to.
   Ako ti je sumpor skinuo znatan dio boje odeš u poljoapoteku i kupiš i kupiš boju (antocijanin) i doziraš prema potrebi dok ne dobiješ nijansu koju želiš.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #7 na: 14 Studenoga, 2006, 18:44:24 »

Budući da kasnite s odgovorima, ja sam već i zasumporio i pretočio bez skidanja boje na sljedeći način;
Koristio sam pyrovin s 5%tanina ali to nije tolko bitno već je bitnije da sam nakon 2 sata od dodavanja sumpora pretočio i to je to.
Ako ti je sumpor skinuo znatan dio boje odeš u poljoapoteku i kupiš i kupiš boju (antocijanin) i doziraš prema potrebi dok ne dobiješ nijansu koju želiš.

a kakvo je to i vinarstvo i tehnologija.. ??? to uopce nije rjesenje. onda cu ja sad reci, a zasto bi netko uopce radio vino, pa odem u ducan i kupim bocu vina i nemam problema sa skidanjem boje. mislim zbilja..
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #8 na: 14 Studenoga, 2006, 21:45:21 »

Upotrebom SO2 kod pripreme crnih vina obojene tvari vežu se jednim dijelom na SO2 te na taj način vino gubi boju. Ta pojava s vremenom se gubi i vino opet dobije prvobitnu boju, koja u takvim slučajevima često bude i bolja nego da vino uopće nije bilo sumporeno.

Ovo sam našao na stranici sumpovina. O čemu se tu radi?
Evidentirano

Non progredi est regredi
Dinamo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #9 na: 16 Studenoga, 2006, 15:58:05 »

Upotrebom SO2 kod pripreme crnih vina obojene tvari vežu se jednim dijelom na SO2 te na taj način vino gubi boju. Ta pojava s vremenom se gubi i vino opet dobije prvobitnu boju, koja u takvim slučajevima često bude i bolja nego da vino uopće nije bilo sumporeno.

Ovo sam našao na stranici sumpovina. O čemu se tu radi?

Ne bih se s time nikako mogao složit, rekel sem već kaj se dogadja s bojom i sumporom i videl sam da se boja vise nikako ne vraća u prvobitnu nijansu.
Evidentirano
Dinamo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #10 na: 16 Studenoga, 2006, 16:07:27 »

a kakvo je to i vinarstvo i tehnologija.. ??? to uopce nije rjesenje. onda cu ja sad reci, a zasto bi netko uopce radio vino, pa odem u ducan i kupim bocu vina i nemam problema sa skidanjem boje. mislim zbilja..

Slažem se s ovim, a i znatno je jeftinije... Nadam se da si pio Ribar...
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #11 na: 16 Studenoga, 2006, 19:44:34 »

Ne razumijem ovaj tvoj odgovor, jer ovo je najvecim dijelom islo tebe.. 8) , a ribar, to je drek, a ne vino..
Evidentirano

Dinamo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #12 na: 17 Studenoga, 2006, 10:24:40 »

Ajd dobro pusti sad Ribara, svi znamo kakva je to tekućina, već bolje reci kak pretočit crno vino? Kak vratiti nazad boju? Naravno, ako si ikad radio crno vino.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #13 na: 17 Studenoga, 2006, 14:53:37 »

Ajd dobro pusti sad Ribara, svi znamo kakva je to tekućina, već bolje reci kak pretočit crno vino? Kak vratiti nazad boju? Naravno ako si ikad radio crno vino.

javi se Kauboju, njemu sam objasnio stvari oko vracanje boje kod crnih vina.
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #14 na: 17 Studenoga, 2006, 18:01:06 »

Osjećam neke napetosti oko crnog vina ovdje na forumu hehe. :) Boja će se vratiti.
Evidentirano

Non progredi est regredi
 Str: [1] 2 3 ... 41 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!