Imam pitanje za nekog s iskustvom kod sumporenja i pretoka crnog vina; naime imam nekih 300L frankovke koja je vrijala u inox bačvi, vrenje je završilo prije nekih dva tjedna i sad bih trebao maknut s taloga i napravit prvi pretok pa me zanima postupak jer iz iskustva znam da je potreban oprez pri uporabi sumpora zbog skidanja boje crnog vina.?
Zanima me da li se ta boja može povratiti nazad ili ne? Ono kad dio slobodnog SO2 ishlapi? I da li sumpovin isto tako skida boju ili je to slučaj samo kod vinobrana?
Ivane, kako da onda ti onda izbjegavaš tu pojavu skidanja boje? Što napraviti kad se to već dogodi? Ako možeš molim te odgovoriti (ne mora niti opširno, mene zanima samo kako, a ne zašto)
Budući da kasnite s odgovorima, ja sam već i zasumporio i pretočio bez skidanja boje na sljedeći način;Koristio sam pyrovin s 5%tanina ali to nije tolko bitno već je bitnije da sam nakon 2 sata od dodavanja sumpora pretočio i to je to.Ako ti je sumpor skinuo znatan dio boje odeš u poljoapoteku i kupiš i kupiš boju (antocijanin) i doziraš prema potrebi dok ne dobiješ nijansu koju želiš.
Upotrebom SO2 kod pripreme crnih vina obojene tvari vežu se jednim dijelom na SO2 te na taj način vino gubi boju. Ta pojava s vremenom se gubi i vino opet dobije prvobitnu boju, koja u takvim slučajevima često bude i bolja nego da vino uopće nije bilo sumporeno.Ovo sam našao na stranici sumpovina. O čemu se tu radi?
Quote from: Dinamo on 14 Studenoga, 2006, 10:33:26Budući da kasnite s odgovorima, ja sam već i zasumporio i pretočio bez skidanja boje na sljedeći način;Koristio sam pyrovin s 5%tanina ali to nije tolko bitno već je bitnije da sam nakon 2 sata od dodavanja sumpora pretočio i to je to.Ako ti je sumpor skinuo znatan dio boje odeš u poljoapoteku i kupiš i kupiš boju (antocijanin) i doziraš prema potrebi dok ne dobiješ nijansu koju želiš.a kakvo je to i vinarstvo i tehnologija.. to uopce nije rjesenje. onda cu ja sad reci, a zasto bi netko uopce radio vino, pa odem u ducan i kupim bocu vina i nemam problema sa skidanjem boje. mislim zbilja..
Ajd dobro pusti sad Ribara, svi znamo kakva je to tekućina, već bolje reci kak pretočit crno vino? Kak vratiti nazad boju? Naravno ako si ikad radio crno vino.