Ako ćemo odokativnom metodom (koja nije ok!) vjerojatno bih uvijek išao sa 10 grama vinobrana na 100 litara, to je valjda nekakva toliko univerzalna količina da se ustalila, ali trebat će kasnije mjeriti sumpor pa po tome donositi odluke...ali ovdje je fermentacija otišla do kraja, 3 do 4 grama ti je suho vino i tu nema potrebe za većom količinom, a temperature podruma bi "valjda" nadalje trebale ići prema dolje, nadam se
Ajde da i ja malo nastupim s glupim pitanjem u podrumarstvu. Na grasevini prije dva tjedna napravio s prvi pretok, dva do tri dana po zavrsetku fermentacije (seceri manje od 4g/l, kiseline 7,4) opalil ju sa 10g pirovina na 100l. Nakon pretoka kao i danas slobodni sumpor mi je na 25. Nisam koristio nikakva bistrila, a most mi je kristalno bistar na gornju i donju pipu. Jos samo da napomenem cijelo vrijeme od pretade grozdja do danas temp. mosta mi nije prelazila 15C. Talozil sam ju sa 10g pirovina po hl, radio hladnu maceraciju pet sati bez sumpora na temperaturi oko 13C. Da li mi netko moze objasniti zasto se tako brzo bistri i da li to moze utjecati na kvalitetu? Krajem tjedna ju mislim dati na probu nekom enologu, no nestrpliv sam....
Imam oko 300l grasevine i 180l sardonea, jbg sjebala me tuca na pola. Posle godine priblizno iste kolicine nisu bile ni priblizno bistre do Bozica, pa mi nije jasno kako mi je to uspjelo i sto da radim dalje, buduci da nisam koristio nikakva bistrila nikad, a vino mi se uvijek izbistrilo prije il kasnije, zanima me zasto ih koristiti, po meni je to najveca glupost, mislim da vino treba dovoljno samo sazrijeti u zdravim uvjetima, a bistrila koristiti samo ako dodje do problema sa ciscenjem... Medjutim zanima me nesto drugo, kako gnojidba vinograda, a samim time utjecaj na kemijski sastav grozdja utjecu na ciscenje mosta, bio bih zahvalan na linkovima, osibnim iskustvima, strucnim odgovorima...