300mg/l ukupni?! 210mg/l ukupni za bijela suha vina..160 mg/l za crna suha vina.Za bijela polusuha do 260 mg/l
Trebam savjet..... poslao sam zahtjev za dobivanje KZP-a i trješenje bi trebao dobiti nekako idući tjedan tako mi vele............ali sdamprimjetio da mi je vino koje sam nakon toga htio slati na zavod za vinarstvo na analizu maglušasto (pretpostavio sam termolabilne bjelančevine, jer je sumpor ok) ali kako sam vino u veljači tretirao antibekserom je rje imao malo neugodan miris, pa zatim pentagelom za taloženje ili je bio bentonit, nesjećam se više, ali je temp u podrumu tada bila oko 10 celzijevih tako da pentagel nije djelovao na bjelačevine.......pa sam sada mislio još jednom ponoviti proces sam neznam s čim bih mogao sada ići za čišćenje vina jer mislim da filtracijom neću puno toga napraviti........savjet molim .................hvala
da ti nije mozda krenula malolaktika ili manitno vrenje..??
Takve pojave su dosta česte kod vina s ostatkom šećera, pogotovo ako se šećer naknadno dodavao (nakon bentonita...)
Da bi bio siguran da ti se zamucenje pojavilo zbog proteinske nestabilnosti trebas napraviti proto test. Iako, nekako sumnjam da je do toga. Kolika ti je temperatura vina?[/quotedosta visoko....20-22
Evo da se ja malo nadovežem. Meni je u podrumu 25-27 stupnjeva kroz ove vručine. Graševina je dosta dobro i stabilno vino ali ga je svejedno potrebno svaki mjesec dosumporiti sa 20 ml sumpovina/ 100l ( tj podići slobodni sumpor sa 20 mg/l na 30 mg/l). U slučaju da to nenepravim ode sve k vragu...
malo mi je teško povjerovati u ove tvrdnje . kod mene je isti slučaj temp. 24-27 c upodrumu, katastrofa.vino je do 4-5 mjeseca genijalno i kako se povečavaju temperature vino gubi onu finoču ,živahnost i sl.-sekundarne arome prevladaju.. čitajuči malo po netu našao sam da bi čista guma arabika pomogla u takvim slučajevima.e sad me zanima dali neko ima kakva iskustva sa time i koliko je to isplativo.napominjem da nemam mogučnost klime isl.