Ja sam svoj chardonnay tretirao sa bentonitom PLUXCOMPACT i nakon dvadeset dana vino mi je bilo bistro( trebalo mi je bistro vino za konzumiranje), temperatura u podrumu je bila između 13-15 stupnjeva. Graševinu nisam sa ničime dirao, još je maglušata ali če se kroz zimu sigurno izbistriti. Sa bilo kakvim bistrejam samo bi pogoršao to vino a ne poboljšao...
Uff. Tu nema pravila. Ovisi o godini i o sastavu vina. Zna se dogoditi ista berba, ista sorta vina, ista vinifikacija, druga bačva, suprotni rezultati
Navedeni postupak za "nešto vina za butelju", meni se osobno ne čini primjerenim, posebno zbog hlađenja na -7 do -8, pa bentonit što znači ponovo zagrijavanje, pa tek onda sumpor???
Ove godine smo 5000L graševine morali nešto ranije prirediti.Postupak je bio slijedeći:1.maknuli s taloga i dodali bentonit i SO22.nakon 10dana proterali kroz filter K100 ponovo u inox koji je vani na otvorenom i to je to
To vino ti je samo prividno stabilno, probaj uzeti tri boce i jednu ostavi u podrumu, drugu stavi na sobnu temeraturu a treću ostavi vani na balkonu pa ćes vidjeti da to što si napravio nije dovoljno
a i koliko češ ploča potrošit ako ideš odma na k100 trebat ce ti prikolica ploča to bi trebalo prvo ici sa k900 ili k700 pa onda na stotku