Zanimljiva skripta, makar sam sve več to negdja pročitao , isprintat ču si je.U njoj piše da bentonit nije poželjno dodavati u mošt jer on šokira enzime pa je slabija aromatičnost tog vina. Piše da ga se preporuča koristiti kad je vino več prevrijano. A ja sam ga koristio kod taloženja, minus za mene... Sljedeče godine ču koristiti Siha Optigel prilikom taloženja a Bentonit prije drugog pretoka. Mislim da bi mi taj način bistrenja mogao dati dobre rezultate...
Ne bih se ja s time baš složio. Nitko ne spominje ni dozu bentonita, ni kvalitetu grožđa, ni postupak vinifikacije, a najmanje vrstu bentonita.Drugo, ako je loše grožđe dodaju se puno gore tvari nego bentoniti.Treće, enzima ima svakojakih u moštu, pa i onih loših ( lakaze, polifenoloksidaze, itd... ) koji uzrokuju posmeđenje vina i negativne posljedice, a koje bistrila vežu na sebe. Ne bi trebalo tako pravocrtno i olako zaključivati da je samo bentonit kriv za nedostatak arome. Tu je puno faktora u igri. Da si drugu bačvu taložio i sa sil flockom ( SiO2), koji je neutralan po utjecaju na vino, vjerujem da bi ti isto bilo s aromom, jer problem je vjerojatno negdje drugdje.Imam sasvim dobra iskustva s taloženjem mošta bentonitom.
Poštovani,Najprije da vam zaželim svako dobro i puno uspijeha u radu u Novoj 2011.godini.Javljam vam se jer imam problema s već pretočenim vinom, naime prvi pretok uz normalno sumporenje obavio sam za Martinje, možda malo prerano.Prije prvog pretoka vino odnosno mošt nije bio stabilan jer je nakon određenog vremena tamnio a što sam eliminirao prvim pretokom. Nakon pretoka vino je bilo čisto i bistro no smatrao sam da možda nije još do kraja završio proces tihog vrenja pa sam obavio i drugi pretok( na dnu metalne-rosfraj bačve bilo je taloga ali upola manje nego kod prvog pretoka), opet uz blago sumporenje, polovicom 12. mjeseca i od tada nisam kontrolirao vino do pred Novu godinu i začudio se jer je kod puštanja iz bačve vino bilo zamućeno. Vino je pitko,ne mijenja boju, nema nikakvih neugodnih mirisa, nije sluzavo.Molim vas da mi savjetujete što sad uraditi.Unaprijed se zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam.Branko
Netko je trazio sliku kak mi izgleda bistreno vino. Evo nakon 3 tj. jos nije potpuno bistro, ali ja sam zadovoljan.
nije ti bas najbolja fotka ali je boja vina zbilja ok makar je po bistroci tu negdje kao i moj skrlet koji uopce nije bistren niti pretocen.