dečki pozdrav..... napravio sam mali zaheb kod pretakanja........dakle . riječ je zweigeltu...vino je još jako mutnu ima mi jako fini miris i na okusu mi je odlično, jako se lijepo bilo čistilo, dok nisam napravio taj zaheb kod pretoka prije mjesec dana, naime nakon pretoka mi ostalo nekih 40-tak l vina sa dna bačve tik do taloga koje sam stavio u kante zasumporio i začepio, ali nakon desetak dana, kako nisam imao kud stim vinom ja ga istresem na ovaj pretočeni zweigelt koji se do tada jako lijepo bistrio........a sada mi je, kako sam istresao tih neki 20 - 30 l vina iz tih kanti koje je bilo mutnije na ovaj zweigelt u bačvi, od tada mi je svo vino mutno i gotovo jednako mutno pri vrhu bačve i pri dnu........nisam koristio nikakva bisrila niti nešto drugo za taloženje i stabilizaciju? Da li postiji neki način da da mi se to vino očisti a opet da nefiltriram ga i nešokiram previše..........trebao bi si sada nešto riješiti za novu godinu a opet bi izbjegao filtraciju ako je ikako moguće, čak sam ga i pokušao filtrirati preko K 300 iako znam da je za finu filtraciju , ništa nakon 30-40 l vina puštenog preko filtera počinje ga čepiti........a sa većim pločama nisam niti probo...........savjet??
A gle bentonit je efektivan oko 15°, makar i pri 12°C ce ti napravit posao, ali sporije i ne toliko ucinkovito. Ja bi to vino probao bistriti kombinacijom tanina i zelatine. No ako ti nije bitna boja (a mislim da nije) onda mozes staviti pentagel jer je to najjace bistrilo (koncentrirani bentonit).