Jel netko od vas kad stavljal bentonit u fermentaciji?Naišel sam u literaturi da se bentonit može staviti i u početku fermentacije(dok počne burno vrenje), na taj način se česticebentonita gibaju u moštu koji provire i još bolje odrađuju bistrenje. Nakon vrenja se pretoči i kao to je dovoljno što se tiče bistrenja.Iskustva netko? Znam da je tad idealna temperatura za bistrenje.hvala.
Ja sam stavil odmah u vrenju i pokazalo se da nije loše, dosta se lijepo izbistrilo, bio zadovoljan, sad kolko to utječe na arome i sve to - neznam.Ove godine budem stavil u jednu inoxicu a u drugu ne, pa bum videl, a možda me netko i odgovori od toga do tada
Hvala mnogo, moram to nabaviti!Gdje ima za kupiti proizvoda od Sihe?
Prvo zelatina (hydroclar) pa onda sil flock. U razmaku od sat vremena, a moze i odmah. Svako radi na svoj nacin.Sve skupa mozes drzati 2-3 tjedna.
molim za savjet: kako bistriti vino sa SIL FLOCK +HYDROCLAR H 30koje se dodaje prvo i koliko vremena treba proći do dodavanja drugog sredstvai koliko sve to skupa mora biti unutra do pretoka na uputstvu to nigdje ne piše unaprijed zahvaljujem
Silicijev dioksid (kieselsol)To je vodena otopina silicijevog dioksida s negativnim nabojem. Koristi se kao zamjena za tanine te u odnosu na njih ima i neke prednosti. Tvori manje taloga te se brže taloži, uvjetuje bolju bistroću vina. U kombinaciji sa želatinom poboljšava okus vina. Posebno dobre rezultate daje u vinima dobivenim od grožđa napadnutog sivom plijesni. Prvo se dodaje kieselsol a zatim nakon 2-3 sata želatina. Može se koristiti i u kombinaciji s bentonitom.
BentonitVrlo rašireno sredstvo za bistrenje dobiveno iz glina vulkanskog podrijetla (Mg, Ca, Na, Al2O3 × 5SiO2). Razlika je najčešće u odnosu između Mg Ca i Na što se očituje u adsorptivnoj moći te kompaktnosti nastalog taloga. U moštu ili vinu upotrebljava se prvenstveno za uklanjanje termolabilnih bjelančevina te uz to smanjuje mogućnost pojave bakrenog loma. Princip rada temelji se na reakciji između negativno nabijene površine bentonita i pozitivno nabijenih bjelančevina pri čemu dolazi do flokulacije i sedimentacije nastalog kompleksa. Dodatak drugih bistrila kao što su kazein ili tanin pospješit će brzinu sedimentacije.Nedostatak njegove upotrebe je tvorba relativno voluminoznog taloga (5 do 10 % cjelokupne površine), uklanjanje aminokiselina te ostalih hranjiva te djelomični gubitak boje. Uz to nije učinkovit za uklanjanje neutralnih te negativno nabijenih bjelančevina.