Sve je moguće i sve se može, samo treba naći način/tehnologiju/iskustvo kako do toga doći....to su opet vjerojatno godine i godine rada nakon kojih se do toga dođe ali neka, vrijede sve te godine ako čovjek zaista voli vino i poslove oko njega
Ja sam prije više godina delal probe. Bisro vino, oči krade, nefiltrirano del u flaše. Nakon dva mjeseca istaložilo se za prst taloga. Zatim sam čisti dio otočil posebno, opet se stvoril talog i tako tri puta. Dakle, ja bez filtriranja nemrem flaširati !
napuni bocu vina, stavi je u frizider na par dana pa ces vidjeti koliko imas taloga. takoder, to isto vino ostavi da se ugrije par sati pa ga pokusaj skuhati na peci, vidjet ces koliko ti se stvori taloga. ja imam bocu svog chardonnaya od ove berbe u frizideru valjda vec mjesec dana, ostalo je jos mozda 1 dcl u boci, taloga ima dolje svega par zrnaca, golim okom se jedva vidi tek kada se malo promucka boca onda se blago zamuti ali nema tartarata. u podrumu mi je sada oko 5-6 °C i niske temperature rade svoje, tj. prirodnu stabilizaciju i talozenje..
isto tako je i kod mene, imam u stanu boce u firzideru, cak vani an balkonu (3L), a znate i samo kakve temperature su sada u zimi, i taloga mi ima svea za 1mm. Stoji vec tako mjesec dana i talog se ne povecava. U podrumu mi je sad sa otvorenim prozorom oko 5 °C - 10 °C.Pozdrav.
no, i sta ti to govori? da li je bas nuzno bistriti i filtrirati vino? ako i je, dovoljna ti je minimalna doza bistrila..
Lako je Ivane to napraviti za sebe,al nemožeš prodat nekom vino i objasnit mu da neće bit taloga ako ga drži na 5-6 stupnjeva.
Ljude, tu mislim na kupce, treba educirati...educirati...educirati...educirati...educiratiii...ponovit ću riječ: educirati i opet iznova educirati jer malo znaju o vinu, od čuvanja, konzumiranja pa do raznih drugih detalja
dam (buducem) tastu da si pobere taj vinograd i napravi vino jer voli covjek popiti a ima nesto svojeg tuduma i kupuje tu i tamo moslavac pa sve pomijesa.