a jeb sad te bas ne razumijem sta si htio reci aj malo pojasni da ti mogu odg..
sto se tice hladne stabilizacije...Krauthaker drzi 6 dana vino na -4 stupnja celzijusa i kaze da mu se odlicno pokazalo i da ne stavlja metavinsku onda...neka paze oni sto prave od vode i secera vino da se ne smrzne
kazes da si stavio metavinsku da ti se ne taloze tartarati. a na kraju kazes da nemas uredaj za hladnu stabilizaciju.. pa te ja pitam da li zelis taloziti tartarate ili ne? jer ne treba ti uredaj za hl.st. jer se sada preko zimskih mjeseci pod nizim temperaturama tartarati taloze prirodno a ti si dodao metavinsku kis. da se oni ne taloze..?? metavinska ti nece rjesiti problem jer nije dugotrajna i onda ces na proljece ili u boci dobiti sve puno tartarata kad se krenu taloziti. dakle, zelis li sada taloziti ili ne zelis?
kliknul na link prije i sad sam zbunjen vino mi je bistro, zdravo, odlično i nemam ja nit bilo tko drugi ikakvih prigovora na njegaSijećanj je i po tradiciji vršimo pretok mladog vina, znači, mošt je taložen sumporom i ledom pa maknut s taloga, kad je zavrio dodal bentonit i spješno je završeno vrenje i pretočeno prije martinja, vino je bistro i pitko i fino, puno okusa...Dal da ga sumporim sumpovinom ili pyrovinom? Pyrovin je za liječenje vina pogodniji? A vino je zdravoDal da filtriram ili pretočim? Pretok vršim pumpom, da ga jako ne zračim da uronim crijevo pumpe u mošt?Imam nekih 600litara vina u inox bačvama, ako ga filtriram kojim pločastim filterom, broj (200, 400, 600?)