VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:15:17

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Bistrenje vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 48 Dolje Ispis
Autor Tema: Bistrenje vina  (Posjeta: 390543 puta)
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #225 na: 04 Studenoga, 2009, 10:10:05 »

Moštovi se pomalo čiste, nejednako kako koji, još su lagano gorkasti, lijepo uravnotežene arome , kiseline, a mirisi ludnica. Još kad se dio toga ne bi pretokom izgubio !?! Kavi su vam moštovi, isprobavate li ?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #226 na: 04 Studenoga, 2009, 11:07:58 »

Moštovi se pomalo čiste, nejednako kako koji, još su lagano gorkasti, lijepo uravnotežene arome , kiseline, a mirisi ludnica. Još kad se dio toga ne bi pretokom izgubio !?! Kavi su vam moštovi, isprobavate li ?

crna vina su odlicna, bistra i crni pinot i frankovka su pretoceni, ovaj tjedan dolazi ostalo na red makar su bijela jos malo maglusasta ali nema veze, nakon pretoka ce se izbistriti. jedino mi se desio problem kod skrleta u vrenju, imam ga oko 3500 l a nemam jos hladenje pa je temperatura u vrenju isla i do 35°C i izgubio je dobar dio aroma i ima pomalo ukuhani miris, nije tipicno svjez i miristan skrlet nazalost.. :'(
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #227 na: 04 Studenoga, 2009, 11:32:30 »

Naravno da isprobavamo!

Moštevi iz drvenih bačvi su prilično čisti, zdravi, jakih mirisa i aroma... talog također uredan tak da još ne mislim pretakat...
Ovo kaj mi je u inoksu je još mutno, jebiga, ali niti mi se ne žuri. Njega sam pretočil, ali komotno sam ga mogao ostavit još na talogu...
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #228 na: 04 Studenoga, 2009, 12:59:37 »

Rizling - se lagano poceo cistiti, lagani gorkasti okus sa malo vise izrazenijima kiselinama.

Sauvignon Blanc - slabije izrazeni gorki okus nego kod rizlinga  a i kiseline se ne primjecuju tako jako kao kod rizlinga, mislim da bude dobro uskladjeno sve skupa. Ovaj vikend skidam sa grubog taloga i stavljam na fini, planiram mjesati svaka 2 tjedna do 3 mjeseca.

Mozda da probas nesto pretociti uz minimalno zracenje pa nece toliko izgubiti na aromama, samo to ce ti netko drugi morat odgovorit  ???
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #229 na: 04 Studenoga, 2009, 23:08:39 »

nisam baš zadovoljan kak mi se vino čisti, pretočil sam prije mjesec dana, na okus je ok, ali boja je jako maglušata(čak mislim da je ista ko i prije tri tjedna), inače vino je v inoxici
prije tjedan dana sam del bistrila(žl+slf), ali je zadnjih per dana pala temperatura pa se niš ne događa
neznam možda bi trebal profiltrirati
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #230 na: 05 Studenoga, 2009, 07:31:53 »

nisam baš zadovoljan kak mi se vino čisti, pretočil sam prije mjesec dana, na okus je ok, ali boja je jako maglušata(čak mislim da je ista ko i prije tri tjedna), inače vino je v inoxici
prije tjedan dana sam del bistrila(žl+slf), ali je zadnjih per dana pala temperatura pa se niš ne događa
neznam možda bi trebal profiltrirati
ISTO I KOD MENE!  :o
Al ja bum ostavil još 2 tjedna, pa bume vidli.... pušiona jer je temp. pala.
Koje bi bilo rješenje ako se ni do onda ne izbistri? Jel se može ostaviti do proljeća? ??? Filtriranje?
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #231 na: 05 Studenoga, 2009, 14:25:54 »

Dečki. Pil sam sinoć na jednoj karmini mlado vino profiltrirano. Čisto je, naravno, fino i već skoro formirano, ali imam dojam da mu je narušen buke, nekak mi nije svježe užitno kao moja vina, još maglušasta i malo gorkasta. Pa Bože moj još nije ni Martinje, a mi bi već gotova vina. Ne znam , čini mi se da paničarimo i kak veli jedan moj stari susjed, delamo bedake z vina. Možda bi ih trebalo pustiti da naprave svoje do hladnih dana. Dali smi im kaj smo dali, isprobavati ih i onda pretok kad nam se učini potrebnim. Ne znam...treba nam strpljenja. Da lakše reči, nego sprovesti. I sam sam zato na forumu i špijuniram kaj se događa !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #232 na: 05 Studenoga, 2009, 14:55:44 »

Ma nebum ubuduće u ovoj fazi stavljal bistrila. Eventualno u 2-3 mjesecu ak se sama ne razbistre.
Ovo je bil jedan eksperiment. (ne baš uspješan.. :P), jednostavno je prehladno.
 >:(
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #233 na: 05 Studenoga, 2009, 16:26:24 »

izgleda da sam ja ovaj clanak pisao bezveze posto vidim da ga bas i niste proucili.. :(

http://www.vvvforum.eu/index.php?s=654
Evidentirano

Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #234 na: 05 Studenoga, 2009, 16:30:45 »

""(još i kieselgur) je trgovački naziv za kremeno brašno koje se priprema mljevenjem algi kremenjašica. Služi za filtriranje vina naplavnim filtrima. Da bi se povećao učinak filtracije bez zaustavljanja i češćeg pranja i da bi se pri tome štedjelo filtracijski materijal, dodatak kiselgura u tijeku rada obično se obavlja posebnom dozirnom napravom. ""
izvor vinopedija
Skoro da je taj izvor i točan,ali u praksi baš i nije tako.Sve ovisi koliko želiš da ti vino bude čisto.Ukoliko ga ne želiiš kasnije filtrirati pločastim filterom najbolje ga je ljepše isfiltrirati odnosno staviti najviše ultra grubog brašna,manje extra brašna i minimalno finog brašna.Puno toga ovisi i o čistoči vina.U konačnici opet se svodi na praksu.
Evidentirano
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #235 na: 05 Studenoga, 2009, 16:35:30 »

Skoro da je taj izvor i točan,ali u praksi baš i nije tako.Sve ovisi koliko želiš da ti vino bude čisto.Ukoliko ga ne želiiš kasnije filtrirati pločastim filterom najbolje ga je ljepše isfiltrirati odnosno staviti najviše ultra grubog brašna,manje extra brašna i minimalno finog brašna.Puno toga ovisi i o čistoči vina.U konačnici opet se svodi na praksu.
kaj ne ide najviše finog brašna ?
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #236 na: 05 Studenoga, 2009, 16:40:56 »

Možete li poslikat pokoju čašisu da vidimo koliko je to za vas maglušasto.
Moja se lagano biste,još to nije ni blizu ugodne bistrine i  za sada ne stavljam ništa,tek na proljeće budem interventirao ako bude trebalo.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #237 na: 05 Studenoga, 2009, 17:04:36 »

pa momci ja sam u subotu pretocil ono malo kaj sam nabral sardonea i mogu reci da se lijepo izbistril.nisam ga ni talozil ni nis.samo sam na 20 litri del 1gram vinobrana i pretocil za tri dana i to je to.opet sam ga pretocil u 30 litarnu plasticnu bacvicu i gore nalijal pol litre ulja ,a inace stalno pretacem u sijecnju kad se dobro stalozi i zima ga izbistri,onda ide iz drva u inox i gotovo...dalje se samo pije :D
Evidentirano
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #238 na: 05 Studenoga, 2009, 18:00:00 »

kaj ne ide najviše finog brašna ?
Najviše ide ultra grubog-Ako staviš najviše najfinijeg filter ti se odma zaštopa.Vjeruj mi isprobao u praksi.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #239 na: 05 Studenoga, 2009, 19:31:20 »

izgleda da sam ja ovaj clanak pisao bezveze posto vidim da ga bas i niste proucili.. :(

http://www.vvvforum.eu/index.php?s=654
Slažem se,većina odgovora se nalazi na forumu ili na glavnoj stranici,naravno postoje stvari koje su specifične,ali za osnovne stvari odgovori postoje i treba to sve pročitati i onda izlaziti sa konkretnim problemima  ;)
Evidentirano

Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 48 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!