Pitanje u vezi podizanja aromatsko profila vina. Naime zanima me da li ima smisla koristiti neki od kvasaca koji sadrze beta glukozidazu (uvaferm 228 npr.) i nakon toga neki od Beta enzima (npr Uvaferm Beta npr.) za kombinirano podizanje aroma u vinu? Ili je dovoljno koristiti samo jedno od navedenih?Koliko je dugo pozeljno drzati vino na talogu od takvog kvasca (228) i da li pogoduje podizanje taloga puhanjem nakon zavrsetka vrenja radi dodatnog oslobadjanja aroma?Buduci da pise da se beta enzim u vinu drzi do 3tj nakon vrenja, da li je ista stvar i sa kvascom 228? Ili rizik od generiranja H2S prevelik je pa je pozeljno vino vinificiranom takvim kvascem sto prije pretociti i maknuti s kvasaca!!
Danas sam si izdvojio 4 uzorka. U 2 sam dodao beta glukozidazni enzim, a 2 sam zatvorio bez dodavanja istog. Doza je 10x veca od propisane, a mlada vina su na temperaturi od 15ak °C.
Koliko bi trebalo držati Siha Panzym Arome G na netom provrijalom vinu prije zaustavljanja Siha puranit-om? Mošt bio 90 Oe, kvasac 228, mješavina aromatičnih sorti! Trenutno je teško predvidjeti, al vino za sada organoleptički uzima dobar smjer.Ovaj sredstvo prvi put koristim, pa me zanima kakva su Vaša iskustva i može li što poći naopako?Kolko vidim, koshpa pokušava dokučiti učinke beta enzima? ®eliš nam reći da sumnjaš u njihov pozitivan učinak?
Eh,sad kaj reći.Se je to lijepo i krasno,mislim ti bukei i arome,al ja vam s tim imam problema.Kaj hoću s time reći . Kad nekoga ponudim s tak finim vinom si se stresu jer vele to ti se nemre piti, prejako ti je to.Daj nekaj obišnog domaćeg.I onda se pije noja,i s tog razloga mi je i onih lanjskih 90 litri i izdržalo skoro pa sad do berbe.Čak ga teško morem i prodat.I sad ti se pitam kam bum s tolikim vinom kad to počne rodit,ja to bogec spiti nem mogel