VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 16:15:44

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Bistrenje vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 48 Dolje Ispis
Autor Tema: Bistrenje vina  (Posjeta: 390412 puta)
Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #75 na: 10 Prosinca, 2006, 21:41:00 »

Koje sve analize vina bi trebalo napraviti prije bistrenja vina bistrilom? Koja su vam iskustva sa bistrenjem crnih vina, koja bistrila ste koristili i kakvi su vam rezultati bili?
Evidentirano

Non progredi est regredi
Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #76 na: 19 Prosinca, 2006, 20:56:55 »

nema odgovora.  ??? Čitao sam malo nekakvu američku literaturu gdje piše da crna vina, ako nema nekih većih problema, nije potrebno bistriti jer tanini u crnom vinu obave jedan dio bistrenja. Koliko je to točno i jel zna tko šta o tome???
Evidentirano

Non progredi est regredi
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #77 na: 20 Prosinca, 2006, 09:26:43 »

>:( >:( >:( To sve i mene zanima, a nitko da odgovori. Hej Quercus...
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #78 na: 20 Prosinca, 2006, 11:27:36 »

Istina, crna vina rijetko zahtijavaju bistrenje kao takav pojam. Tanini reduciraju proteinski kompleks (bjelančevine).
No, često je potrebno reducirati estrigenciju (gorčinu, trpkost) što se kod nas još uvijek jako rijetko radi. Pri tome se upotrebljava želatina ili neki kombinirani preparati (razne kombinacije), a kada se koristi bentoniti, onda su to najčešće polovične doze od onih za bijelo.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #79 na: 20 Prosinca, 2006, 17:37:57 »

Istina, crna vina rijetko zahtijavaju bistrenje kao takav pojam. Tanini reduciraju proteinski kompleks (bjelančevine).
No, često je potrebno reducirati estrigenciju (gorčinu, trpkost) što se kod nas još uvijek jako rijetko radi. Pri tome se upotrebljava želatina ili neki kombinirani preparati (razne kombinacije), a kada se koristi bentoniti, onda su to najčešće polovične doze od onih za bijelo.

Hvala na odgovoru. Molim konkretan savjet kako i sa čime reducirati estrigenciju kod plavca malog onako "odokativnom" metodom, a da se ne mora raditi nekakvo laboratorijsko testiranje budući da je količina mala?
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #80 na: 22 Prosinca, 2006, 07:50:45 »

Različiti preparati na bazi želatine, kazeina, malih doza PVPP-a (npr. GERBINOL) se koriste u mnogim vinarija i bez testiranja, na osnovu dugogodišnjih iskustava, u dozi od kojih 5-10 g/100 l. To je doza koja ne može napraviti štetu, a pomaže kod mnogih sitnih nedostataka, otvaranju vina....
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #81 na: 27 Prosinca, 2006, 07:45:08 »

Sretan Božić svima!!!

Molim Vas savjet.
Dio vina (500 l) nisam taložio. U studenom sam pretočio, uz dodavanje pyrovina (1 g/100 l).
U siječnju je potrebno ponovno pretočiti, pa me zanima dali treba dodati nešto za bistrenje ili samo pyrovin?

Puno hvala
Evidentirano
alenp
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #82 na: 03 Siječnja, 2007, 21:51:18 »

Pozdrav svima !!!

imam jedno pitanje vezano za bistrenje vina - radi se o malvaziji
most je talozen sa bentonitom, 10-tak dana poslije zavrsetka fermentacije napravljen je prvi pretok (cisti bez koristenja enoloskih preparata).

Od prvog pretoka pa do sada se je formirao odredjeni talog. Da li da prije bistrenja bentonitom napravim pretok sa postojeceg taloga pa zatim dodam bentonit ili to nije potrebno ciniti ?
Na trzistu ima vise vrsta bentonita - koji bi bio preporucljiv za zavrsno bistrenje bijelih vina ?

I na kraju jedna dvojba - koliki utjecaj na otvaranje bukea kod vina ima filtracija i koliko je to isplativo kod proizvodnje malih kolicina 300-600 litara za osobne potrebe, odnosno da li je za tu kolicinu bolja opcija bistrenje, filtracija ili oboje ?

Zahvaljujem u naprijed svima na komentarima, a posebno bih zamolio Quercusa i Ivana ako nije problem da pomognu savjetom ...

Hvala
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #83 na: 10 Siječnja, 2007, 07:38:33 »

Sretan Božić svima!!!

Molim Vas savjet.
Dio vina (500 l) nisam taložio. U studenom sam pretočio, uz dodavanje pyrovina (1 g/100 l).
U siječnju je potrebno ponovno pretočiti, pa me zanima dali treba dodati nešto za bistrenje ili samo pyrovin?

Puno hvala

gospodo znalci pomozite početniku.
Evidentirano
jura
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #84 na: 14 Siječnja, 2007, 13:06:20 »

Dobro nakon sve rasprave ja bih sada lijepo molio kratko i jasno. Kako točno bistriti vino sa želatinom i bentonitom. Dobio sam preporuku da prvi dan stavim želatinu i dobro promiješam vino, a u isto vrijeme da stavim bentonit u vodu da se namače 12-24 sata te ga onda mikserom dobro promiješat i ulit u vino sa miješanjem. Da li smeta što je već ulje u vinu i točno koje količine žele odnosno bentonita stavljat na 100 lit.
Hvala svima.
Evidentirano
shogun
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #85 na: 15 Siječnja, 2007, 14:04:03 »

bok
neznam zašto si išao s bistrenjem nakon što si stavio ulje. napravi to prije.
znači nakon odrađene fermentacije kada se vino stabilizira i smiri te kada ga odvojiš od kvasaca koji padno na dno (znači u međuvremenu dovoljno sumporit), stavaljaš bentolit istovremeno kada i želatinu te tada sve odjednom i samo jednom dobro izmješaš znači ne umješat jedan dan želatinu pa neki drugi ponovno miješat bentolit............ne smiruješ taloženje već ga storniraš!

nadam se da sam pomogao.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #86 na: 04 Veljače, 2007, 19:56:41 »

Dali netko može objasniti utjecaj temperature na bistrenje vina uobičajenim bistrilima (želatina, bentonit). Naime čuo sam da temperatura u podrumu (vinu) mora biti preko 15°C ako se želi da želatina odradi svoje ??? Nisam siguran da je to istina pa, ako netko ima više saznanja molio bih ga da to objavi.
Evidentirano
shogun
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #87 na: 06 Veljače, 2007, 10:29:35 »

pa ne, kod mene nije takva temperatura, a k tome i ovisi kakva je jesen, topla ili hladna. Znači nije ti bitno prema mojem saznanju a i enolozi iz Pavina nisu bili previše komitirajući po tom pitanju.
tak da nemaš brige, dapače može ti biti i hladniji podrum.... što je ipak bolje, ako koristiš kvasce.

lp
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #88 na: 06 Veljače, 2007, 13:04:12 »

Kaj znači "enolozi iz PA-VIN-a nisu bili komitirajući po tom pitanju"?
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #89 na: 12 Veljače, 2007, 23:10:49 »

Više niko ne odgovara na ovom forumu! Kaj ste svi zamrli?
Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 48 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!