Sa kojim kvascima vinificirate Chardonnay da vam ispaden aromatičan? Kod mene se ta prvobitna aroma izgubi nakon nekog vremena...
Bok ljudi. Long time no see. Chard. ima karakteristiku da ima jako tijelo, onak je masivan za bijelo vino, možda neki smatraju to kao neku nazovimo to aromatičnost.To jako tijelo meni baš ne paše za gemišt, i chard. više volim kao čisto. U svijetu postoji čitav pokret protiv chardonnaya, "ABC" movement (Anything But Chardonnay).Zguglajte si kog zanima.Osobno mi je ok. Kao bazu za gemišt bih kao stari gemištar preporučio bolje grašicu ili silvanac zeleni 80% i onda vegeta sauvignon, traminac, muškat žuti.Sauvignon kao baza nema smisla, jer količina od oko 5-10 % preuzima skoro sve arome neutralnijih sorti.
Ja sam isto zastupnik, laganijih, svježih gemaca.Preferirane kombinacijegrašica (70 - 80%) - sovignon (20-30%)i zeleni silvanac (70 - 80%) - sovignon (20-30%)
Potpisujem, i meni je želja posaditi 50 kom Sauvignona da ga pomješam sa Graševinom. Možda bi u taj mix dobro došlo i malo traminca.Graševina 70 % + Sauvignon 20 % + Traminac 10 % ...