Buduci da je mrtvilo na forumu, ajmo zadat hipotetsku temu. Kupaziranje slijedecih sorti: pinot bijeli, grasevina, skrlet, rajnski rizling, sauvignon. Trazi se kompleksno, harmonicno vino koje bi se prvenstveno trebalo piti cisto. Uzeti u obzir da su sve sorte odradjene korektno, dakle bez mana s tipicnim karakterom. Dakle koji omjeri vam padaju na pamet?Molim da obrazlozite zasto bas taj omjer
20% rizling, 10% sauvignon, 20% graševina, 20% pinot bijeli, 30% škrlet - za birtiju35% rizling, 25% sauvignon, 10% graševina, 10% škrlet, 20% bijeli pinot - za čisto, buteljkeŠkrlet kod mene ne uzgajaju, pa baš i ne mogu previše komentirati za nešto šta praktično ne konzumiram, ako sam ga jedanput pio uopće, njega bih najrađe izbacio jer mislim da bi se totalno izgubio u ostalim sortama. A, umjesto pinota bijelog bih ubacio polusuhog pinota sivoga ili polusuhog chardonnaya u tu kombinaciju, znači : 35% rizling, 25% sauvignon, 10% graševina, 30% pinot sivi polusuhi.Dodao bih da bi omjeri ovisili i o kiselinama, ponajprije, graševina - pinot sivi.Naravno pod uvjetom da svi imaju prosječne kiseline i šećere, prosječne godine. Nikakve izborne ili kasne berbe.Mada, bilo bi bolje da se isproba, ovako hipotetski, ne znam ni sam koliko bi to bilo sve ok, tu si ti u prednosti jer si te sorte već kombinirao. Koliko se meni čini, mislim da će ti prijedlozi omjera ispasti onako - sto ljudi, sto čudi