Pretok se nikada ne radi bez prethodnog dodavanja sumpora. Neminovno vino oksidira, no problem je što većina proizvođača to ne prepozna.
@ bellagio - onaj mulj na dnu bacve koji si sad odstranio po meni je jos i najbolji dio vina, ako je sve u redu taj talog izvrsno mirisi i odlicna je stvar po vino, samo treba znati s njime..
Quote from: Ivan on 03 Listopada, 2007, 20:21:11@ bellagio - onaj mulj na dnu bacve koji si sad odstranio po meni je jos i najbolji dio vina, ako je sve u redu taj talog izvrsno mirisi i odlicna je stvar po vino, samo treba znati s njime.. ja nisam bio za pretakanje, ali stari je rekao da idemo pretakati i... a on se ipak bolje kuzi u vino nego ja kako sam rekao, jednom nam se vino usmrdjelo zbog prekasnog pretoka i od onda vise ne riskira/riskiramo.
Pozdrav svima!Vidim po drugim postovima da je bilo problema s vrenjem, uostalom taj problem imam i sam. Naime, u zadnjih tjedan dana očitavai sam kontinuirano 35°Oe na refraktometru iako na uho čujem da mošt vrije. Pretpostavljam da je zastoj nastao zbog visoke temperature tijekom burnog vrenja. Pročitao sam manje više sve odgovore koji se tiču tog problema, pa sam jučer nabavio bayanus kvasce i hrane za kvasce FERMAID "E" - zlu ne trebalo . Međutim, danas vidim da je šećer pao na 32-33°Oe. E sad, dal da ubacim hranu i bayanuse pa nek fermentira do kraja s njima, ili da počekam da odvrije s kvascima s kojima je započelo? Da li da malo podgrijem ispod bačve (inox 520 l) da pokrenem/pojačam vrenje, jer je temperatura u podrumu od 13 - 18°C.Inače, berba je bila 22.09., a 25.09. je počelo vrenje s CEG kvascem, dakle, još nisu prošla niti 3 tjedna od početka vrenja.Šećeri 86°Oe, kiseline 10 g, sorta rizling r. + graševina.Molim odgovor jerbo sutra idem na put pa me neće biti tjedan dana.Hvala unaprijed.
Imam i ja par pitanja oko vrenja, a posto sam friski a vidim da tu ima ljudi koji se razumiju, lijepo bi ih molio da se izjasne.Berba je bila 23.09. nakon presanja je most otalozen u kacama uz dodatak vinobrana oko 15 sati. Most pretocen u bacve, dodana hrana za kvasce i kvasci. 4 bacve, 3 po 320 l i jedna od 180 l. Ova od 180 je zavrela drugi dan i vrenje je trajalo 14 dana i sad je vec skoro bistro (nije li to malo prebrzo?!?). 2 vece bacve su pocele tjedan dana kasnije, a zadnja bacva cak 11 dana kasnije od male. Te tri bacve jos uvijek vriju i sve se cini ok, jedino sto kod ove koja je zadnja krenula je u startu bilo malo cudnog mirisa slicnog sumporovodiku ali puno njeznijeg (sad ga je sve manje). Moja pitanja:1. nije li mala bacva prerano stala?2. Miris u zadnjoj bi mogao biti od kvasaca ili moze biti nesto drugo (lose)?3. Prvi pretok je obavezan cca 10 dana nakon vrenja ili moze biti i kasnije ako je most otalozen?hvala i lp iz Medjimurja