Naveo sam gore neke faktore, ali treba znati i jedan drugi koji je problem, ako se taj H2S, sumporovodik koji je inače slobodan, veže organski u obliku -SH u vino, dakle merkaptanski, jako ćeš se namučiti odstraniti ga zračenjem i pretakanjem.Ako smrdi pretači i zrači odmah!
Kako odmah ? Prije nego sta je zavrsilo vrenje ?
QuoteKako odmah ? Prije nego sta je zavrsilo vrenje ?Ne, onda, ako je takav slučaj onda promiješaj, koju kantu ispusti u kacu i vrati u bačvu, ili recimo sa pumpom napravi zatvoreni tok - iz bačve u bačvu, da se malo prozrači jedno 15 min. Ako je vrenje otprilike na polovici, pogledaš koliko su šećera kvasci pojeli, možeš dodati za bolji završetak i diamonijev hidrogen fosfat u dozi 20-40 g/hl. Upravo tako se i zove na pakiranju i nije skup.
Mislim da ga svakak moras ostaviti bar 7 dana dok prestane vriti pa onda pretociti. Ako do sada nije smrdilo neznam zasto bi ti se usmrdilo za tih par dana. Ja cu napraviti rani pretok, nakon sto prestane vriti 7-15 dana. Vise nema neugodnog mirisa ali za svaki slucaj cu ga pretocit i dobro prozraciti.
[ne zaboravi ga onda i malo pojacano sumporiti ako ga mislis jace zraciti.
Quote from: Ivan on 02 Listopada, 2007, 16:11:47[ne zaboravi ga onda i malo pojacano sumporiti ako ga mislis jace zraciti.Kolko jace, 15 gr / 100 l dosta ?
E moj vrije, vec dugo. berba je bila 9.9. Za dva dana je počelo vreti, i još uvijek vrije. jos mi nikad nije tak dugo vrelo. vec bi trebao pretociti, pa si mislim dal pustiti nek odvrije do kraja ili pretociti dok nebude kasno. jer jedne godine sam prekasno pretocil i vino je smrdjelo.