pozdrav....Ovako: proizvod ipak nije nov, što je mene i začudilo kada sam upitao i ljude u PA-VINu i kada su mi rekli da baš nikada za njega nisu ni čuli. Naime, podatak o njemu sam prvotno izvukao iz knjige autora Vojislav Radovanović - Tehnologija vina, izdanje 1986. godina. Knjigu sam posudio u Centralnoj agronomskoj knjižnici (http://www.lib.agr.hr/cgi-bin/unilib.cgi?form=D1440917002). Knjiga jest starija, ali po meni, na "našem" govornom području mislim da nema bolje knjige koja stručnije i detaljnije govori o tehnologiji vina. Ako postoji, molim da me netko demantira, naravno ako je već proučio ovu knjigu od Radovanovića. Zaista, knjigu bih toplo preporučio, ali prvenstveno stručnijim kolegama jer ima dosta enokemije i stručnih detalja.Znači knjiga je izdana 1986 godine i već se znalo za njega, a na stranici proizvođača stoji da se koristi već 40 godina. Meni nije cilj dobiti sterilno vino, već zagrijati ga, a prema informacijama iz te knjige infracrveni spektar ne šteti kvascima. Knjiga dapače kao prednost navodi infracrveni spektar jer se medij ravnomjerno zagrijava, te ne dolazi do slučaja da se zagrijava samo mala, uska količina medija prilikom čega se spominje i mogućnost karamelizacije šećera (ako se koriste nekakvi klasični grijači na temelju žarenja).Podrum je klimatiziran i temp je ok. Moje mišljenje što je pošlo po krivom: fermentacija je tekla na temperaturi mošta od 15-16 stupnjeva i klima u podrumu nije bila uključivana. Negdje tjedan dana nakon starta ferm. uključena je klima i temp prostora je držana na 13 - 15 stupnjeva. Kvaka: taj problematični inox je bio smješten dosta blizu ispuhivača klime i on je jedini pokazao poteškoće (svi drugi inoxi, cca oko 1500 litara su odradili posao ok, ali bili su udaljeni od klime) u fermentaciji. Taj problematični sud sada na vreljnači (bučkalici) pokazuje dosta veliku aktivnost ali se šečer na refraktometru unatoč tome ne smanjuje.Pregledom mošta utvrđeno je da u njemu ima još živih selekcioniranih kvasaca koji su stavljeni, a nabavljeni su u zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo na agronomiji. Kao preporuku dobio sam postupak zagrijavanja tog inoxa. Igrom slučaja vidio sam taj Infravin koji mi se učinio odličnim, s obzirom da mi nudi mogućnost pojedinačnog zagrijavanja tog inoxa, bez grijanja okolnog prostora. Ivane, eventualno neko mišljenje dali bi bilo dobro dodati kvasac pa onda prigrijati ili ga prigrijati sa postojećim kvascima kojih prema analizi ima dovoljno ? Uglavnom, radi se o Chardonnayu, šećer je u startu bio 18,5 %.P.S. Ako nekoga zanima knjigu bih mogao kopirati pa podijeliti sa zainteresiranima, inače sam u Zagrebu
Četvrto, hrana nije skupa. Ako je nekom problem dati dvadeset do trideset kuna za fermaid (100 g) za 400 litrenu bačvu mošta onda kvragu sve, nek kupi vino u vinariji. Napominjem da je diamonijev hidrogen fosfat ( isto hrana ) 100 g još duplo jeftiniji.
O Schubertu i njegovim kvascima sam bio čuo svašta i to od više izvora. Napomenuću samo da ga nisu trpili ni na zavodu za vinogradarstvo agr.faksa.