VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 10:38:44

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Problemi s vrenjem mošta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Problemi s vrenjem mošta  (Posjeta: 410612 puta)
bego
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #420 na: 10 Listopada, 2010, 20:30:15 »

A dobro o čemu se radi ? Zbog čega dolazi do toga i kako se to lijeći ?
Evidentirano
bego
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #421 na: 10 Listopada, 2010, 20:39:27 »

Što ako mi nakon 3-4 dana kada se vratim još jače smrdi ? Dali da zraćim ? Dali da prekidam vrenje i liječim ga vinobranom ?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #422 na: 10 Listopada, 2010, 20:39:55 »

Ak smrdi po jajima a ti ga lijepo zatvorio i odeš na put, baš ne zvuči da mu se lijepo piše  :-\
Bas  :-\
Evidentirano

trebor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #423 na: 11 Listopada, 2010, 09:56:44 »

Kad prođe burno vrenje i stavimo plivajući poklopac u inoxicu, da li se odmah stavlja i ulje ili treba pričekati još neko vrijeme?
Evidentirano

Tko pije umjereno, može piti koliko hoće.
bing
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #424 na: 11 Listopada, 2010, 11:02:11 »

imam problem sa vrenjem mošta. radi se o nešpricu izabela. obrao sam, odvojio peteljke i ostavio masulj u pvc posudi 1000 l . masulja ima 900 ldrugi dan sam dosladio i stavio sam malo više šečera .nisam stavljao sumpor niti kvasce, posuda stoji vani , dosta je hladno, i ne vrije još. znam da ta sorta je loša i sve to, ali me zanima koji je najbolji postupak za ovu sortu tako da ima jaku boju i sigurno i dobro prevrije. sad je tjedan dana prošlo od berbe.
da li da isprešam i otočim u inox u podrum jer je tamo toplije i stavim kvasce i hranu? koji je inače najbolji postupak da nagodinu ne doživim isto?
inače sam ovako radio godinama i bilo je ok.
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #425 na: 11 Listopada, 2010, 11:30:25 »

imam problem sa vrenjem mošta. radi se o nešpricu izabela. obrao sam, odvojio peteljke i ostavio masulj u pvc posudi 1000 l . masulja ima 900 ldrugi dan sam dosladio i stavio sam malo više šečera .nisam stavljao sumpor niti kvasce, posuda stoji vani , dosta je hladno, i ne vrije još. znam da ta sorta je loša i sve to, ali me zanima koji je najbolji postupak za ovu sortu tako da ima jaku boju i sigurno i dobro prevrije. sad je tjedan dana prošlo od berbe.
da li da isprešam i otočim u inox u podrum jer je tamo toplije i stavim kvasce i hranu? koji je inače najbolji postupak da nagodinu ne doživim isto?

Najbolje ti je da pobereš, odvojiš peteljke i izmuljaš, staviš u kacu, dodaš malo sumpora i pokriješ... čekaš 7-8 dana (osmi dan je najbolja boja) i isprešaš i pospremiš sve u bačvu. Tek sad dodaješ kvasce, pa potom šećer i hranu u nekoliko navrata....
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #426 na: 11 Listopada, 2010, 11:33:05 »

Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
bing
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #427 na: 11 Listopada, 2010, 11:54:47 »

ne razumijem, što znači boldana slova.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #428 na: 11 Listopada, 2010, 12:20:32 »

Ljenost!  ;D
Evidentirano

francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #429 na: 11 Listopada, 2010, 12:31:23 »

Ljenost!  ;D
Ne lijen, već racionalan!  :) Pa čovjek je sam napisal kaj treba napraviti. Kaj bum to prepisival?
Evidentirano

bing
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #430 na: 11 Listopada, 2010, 14:20:43 »

da li ću imati problema zbog boje ako ne preradi sa kožicama
Evidentirano
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #431 na: 11 Listopada, 2010, 14:26:21 »

da li ću imati problema zbog boje ako ne preradi sa kožicama
Kako to misliš? Da li smatraš da će boja biti nepostojana ako se ne preradi sa kožicama (ne otkipi do kraja na masulju)?
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #432 na: 11 Listopada, 2010, 18:57:41 »

moj je slučaj bil sljedeći: kvasac EC 1118,hrana Fermaid E..sve je prešlo glatko sa vrenjem(par put sam promiješal) i počelo tiho vrenje.I kak ja to svaki dan malo "poprobam" na pipu..i eto ti mirisa laganog na jajčeka na dnu,dok gore ništa.Niš,u subotu pretočeno bez sumpora i oćišćen talog i vraćeno u inoxicu.Danas zalijal uljem i sad nek miruje do pravog pretoka.Miris je nestao.
Inaće sam moral delat na ovaj praznik,pa sam odnesel malo na posel..i pošto ja i prijatelj nismo se spili,ostalo tak za 1,5dcl,danas ujutro dojdem,a ono šćistilo se ko zmaj i ni trumke ni oksidiralo u toj plastićnoj flaši.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #433 na: 11 Listopada, 2010, 21:28:06 »

Pojavil ti se H2S?? A koristil si EC1118?
http://www.lallemandwine.com/catalog/products/view/1532
http://www.lallemandwine.com/spip.php?rubrique33&id_mot=19&lang=en

Za njega kazu da Very low kod proizvodnje H2S pogotovo sto si jos koristio Fermaid hranu.
Cudno  :-\
Evidentirano

bing
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #434 na: 12 Listopada, 2010, 07:50:54 »

Kako to misliš? Da li smatraš da će boja biti nepostojana ako se ne preradi sa kožicama (ne otkipi do kraja na masulju)?

vino od tog grožđa ima jaku crnu boju i htio bih da ima što jaču boju, ali se bojim da će ako ne provrije sa kožicama biti puno svijetlije. bilo kao bilo danas idem sve isprešati i u inox. ne bi stavljao sumpor, već kvasce i hranu u mošt i kako bude. ima neka preporuka za kvasce budući da 8 dana nije krenulo vrenje?
Evidentirano
 Str: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!