Ne osjete se seceri. Izmjerio sam usput i Frankovku koja je stala s kipnjom i na njoj je refraktometar pokazivao 7,8 u jednom i 8,2 u drugom sudu.
Meni graševina još pecka na jeziku iako je berba bila čini mi se 10.10......prvi pretok napravljen prije 3 tjedna.......vino je bistro od 1-10, 8, (točeno sa srednje pipe, pri dnu vjerovatno nije takvo)......ali još pecka na jeziku, onako sa strane. Korišteni CEG kvasci, vino je suho definitivno, ali dali je moguće da se tako izbistri a da još radi, temp u podrumu je oko 10 celzijevih.......
Nemoj zagrijavati vino. Izgubit ces dobar dio aromi, a u principu neces nista postici time. Mi smo si tak ujebali skrlet koji je imao fenomenalan sortni miris, ali nam je stao s kipnjom na nekih 10g/l ostatka secera. Pa smo onda dodavali sampanjske kvasce i zagrijavali ga i time malo pokrenuli vrenje, a jako puno izgubili arome.
Imam problema već zadnje 2 godine s bistrenjem vina.Naime cijeli proces vinifikacije radim po općim standardima(taloženje, sumporenje, bistrenje, pretoci)Ali smatram da je problem kod mene što mošt natjeram na 18 po baboou. Čini mi se da to kvasci nemogu to odradit do kraja kak treba.Dodam i hranu i prepušem mošt, i pazim na temperaturu, al mi uvijek ostane oko 5-6 g šećera neprovrelog i to me jeb....(probao CEG, CS2, i one obične, čak i vrelko).Na godinu ostavljam mošt na 17 i ja mislim da je to to. (taman oko 11 alkohola)Mišljenja....