ja sam isto stavil fermaid prije cm kvasva i nije bilo nikakvog problema, počelo je kipeti za par satitemperatura mošta je bila 16 stupnjeva, nakon 24h je ista, a normalno kipi
Prokleti CEG kvasci... Evo vec mislim treca godina, i opet problemi s vrenjem. Ne znam ni sam zasto ne odustanemo jednostavno od CEG-a...Dakle, pobrali u subotu, pretocili nakon talozenja u nedjelju. 16° slador, oko 6.5 g/l kiselina. Stavili maksimalnu dozu (40 g/100 l) CEG kvasaca, dobro rehidriranih (cak su tijekom rehidracije bolje reagirali nego proslih godina, vjerojatno zbog GO FERMa). Dodali manju kolicinu Fermaida u most prije nego smo dodali kvasce. Kad se tako dobro istalozi, ipak imam osjecaja da fali malo hrane.Danas je vec dva dana od dodavanja kvasaca, ni traga vrenju. Stvarno mi to vec ide na zivce...Jedna stvar koja mi pada na pamet je temperatura. Temperatura talozenog mosta je bila nesto ispod 20°C. Kako kvasci dozive temperaturni sok ako je razlika prevelika, trudio sam se ne staviti ih odmah u ogromnu kolicinu mosta, nego sam ih prvo stavio u manju kolicinu, pa sam onda postepeno nadolijevao most, i tek onda ih sve ulio u inoxicu. Jesu li dozivjeli sok, jesu li jednostavno glupi, ili sto im se dogodilo, ne znam.A imam i pitanje. Ako sad pokrenemo ipak nekako vrenje (recimo pokretanjem manje kolicine CEG kvasaca u jedno 5-10 litara toplijeg mosta, pa dodavanjem u inoxicu), ima li sanse da to vrenje podigne temperaturu mosta i da se ovi vec stavljeni kvasci aktiviraju? Ok, teoretski odgovor moze biti "da", ali ima li netko slicnih iskustava? Dakle, jesu li kvasci stavljeni prije 2 dana nepovratno izgubljeni, pa pri ponovnoj aktivaciji vrenja treba opet dodati punu kolicinu kvasaca, ili bi opet dodavanje maksimalne doze uzrokovalo i pokretanje prije dodanih kvasaca, pa bi ih zbilja na kraju bilo previse?Grrrrrr...
Znaci, kolko vidim, problem bi mogao biti u dodavanju Fermaida u most prerano. I na Lallemandovim stranicama lijepo pise dio nakon 6-12 sati, a dio nakon preradjene 1/3 secera. A ja odmah u most, prije kvasaca, i onda rehidrirane kvasce unutra! Mulac. Zna li netko kako bi moglo djelovati dodavanje hrane prerano? Usporava aktivaciju kvasaca? Ubije ih?Zasad jos ne vrije, ali mijesamo i drzimo fige.
kos, ovo sto pises su ciste gluparije i dobivam osjecaj da nemas pojma sta su to uistinu kvasci a sto hrana..
Ivane, smanji malo dozivljaj.Nisam rekao da ih "ubijes", nego sam pitao zna li tko sto bi se negativno kvascima dogodilo dodavanjem hrane ranije, odnosno zasto proizvodjac preporuca dodavanje hrane nakon "lag phase".
Jedne godine sam počeo paničariti jer mi CEG nisu krenuli nakon 48h uz miješanje pa sam ubacio CM da bih kasnije saznao da je to skoro by design za njih i da nekad krenu uredno nakon čak 96h...