Ok. Slušajte što se dogodilo najtupavijem matematičaru. Naravno, u pitanju je moja malenkost. Jučer u 20 sati zbog grube greške u računanju u 130 litara mošta šibnuo 50 grama vinobrana. Znači oko 40 grama na 100 litara. Imam uvaferm kvasce Sacc. cer. var. bayanus. Imam i hranu za otežane uvjete Begerow Siha sol plus. Da li ima šanse da od toga ikad ispadne vino, ili bude ostao sok?Sutra svakako idem napraviti sve po zakonu. Staviti hranu i kvasce. To mi je dio uroda. Rane sorte. Graševina čeka da i nju zaribam. Hilfe.
Ok. Slušajte što se dogodilo najtupavijem matematičaru. Naravno, u pitanju je moja malenkost. Jučer u 20 sati zbog grube greške u računanju u 130 litara mošta šibnuo 50 grama vinobrana. Znači oko 40 grama na 100 litara. Imam uvaferm kvasce Sacc. cer. var. bayanus.
Znaci , kad dodam enzim u masulj koliko cekati pa da idem na presanje ?
Ako ti je ikakva utjeha, u knjizi "Podrumarstvo" od M.Zoricica se doslovno ta kolicina preporucuje za jako talozenje trulog grozdja, pa je za pretpostaviti da postoji nacin da se i u takvom mostu i nakon toga pokrene fermentacija.Postao sam o toj temi ovdje http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=221.0 pa mozes pogledati odgovore, mozda nadjes nesto korisno.
da nastavim sa glupim odgovorima.. sve to prolij i kada ti zatreba vina dodi do mene i kupi skrlet po 40 kn..
Moraš mošt par puta otvoreno pretočiti da smanjiš sumpor. Kvasac i prihranu stavi u gornjim granicama koje pišu u uputama. Niš se nemoj bojati. Ovi što ti vele da to proliješ su malo ironični. Gledaj, naravno da neće biti isto kao i s pravim postupkom, ali je tvoje. A takvo je za tebe najvrednije i bez obzira na druge kakvo vino imaju, tvoje je tvoje i najbolje je. Samo naprijed i nemoj se kolebati.