VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 09:48:13

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Problemi s vrenjem mošta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Problemi s vrenjem mošta  (Posjeta: 410569 puta)
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #135 na: 14 Rujna, 2009, 17:45:41 »

Ok. Slušajte što se dogodilo najtupavijem matematičaru. Naravno, u pitanju je moja malenkost. Jučer u 20 sati zbog grube greške u računanju u 130 litara mošta šibnuo 50 grama vinobrana. Znači oko 40 grama na 100 litara. Imam uvaferm kvasce Sacc. cer. var. bayanus. Imam i hranu za otežane uvjete Begerow Siha sol plus. Da li ima šanse da od toga ikad ispadne vino, ili bude ostao sok?Sutra svakako idem napraviti sve po zakonu. Staviti hranu i kvasce. To mi je dio uroda. Rane sorte. Graševina čeka da i nju zaribam. Hilfe. :'(
Evidentirano

pime ga pime ga
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #136 na: 14 Rujna, 2009, 18:36:27 »

sto mu jada Kporivcanec,stvarno ga znas skomplicirat.zgleda da kod tebe vrijedi pravilo:obolit pa lijecit,a ne bolje sprijecit nego lijecit.
hoci reci prvo ga za j...,a onda pitas( i onda rima ide dalje)a da malo bolje citas,da malo bolje citas :o
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #137 na: 14 Rujna, 2009, 18:39:40 »

Velim ti da je greška. r na kvadrat puta pi, a ne r puta pi. :-\
Evidentirano

pime ga pime ga
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #138 na: 14 Rujna, 2009, 18:50:55 »

dobro je,trebalo bi 10g/100l osim u slucaju jake trulezi ili cega drugog onda od 15-20g no sad si vec sigurno to dokucil i sad opet dalje Bog pomagaj.puta pi kolko se da ;D
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #139 na: 14 Rujna, 2009, 19:54:04 »

Kak veliš, sve ovo znam. Nisam ni ja totalni idiot. I mislio sam da je bolje da ne govorim nikom o tome. Pretpostavljao sam da će netko reći : ajde stari, zajebo si, probaj pa što bude. Možda ti i provrije. Sad je problem zapravo ostao na prethodnoj stranici.
Evidentirano

pime ga pime ga
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #140 na: 15 Rujna, 2009, 00:22:37 »

da nastavim sa glupim odgovorima.. ;D sve to prolij i kada ti zatreba vina dodi do mene i kupi skrlet po 40 kn.. ;D ;D
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #141 na: 15 Rujna, 2009, 05:59:03 »

..ili kod mene merlot za 20 kn.. ;D
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #142 na: 15 Rujna, 2009, 07:06:24 »

Ok. Slušajte što se dogodilo najtupavijem matematičaru. Naravno, u pitanju je moja malenkost. Jučer u 20 sati zbog grube greške u računanju u 130 litara mošta šibnuo 50 grama vinobrana. Znači oko 40 grama na 100 litara. Imam uvaferm kvasce Sacc. cer. var. bayanus. Imam i hranu za otežane uvjete Begerow Siha sol plus. Da li ima šanse da od toga ikad ispadne vino, ili bude ostao sok?Sutra svakako idem napraviti sve po zakonu. Staviti hranu i kvasce. To mi je dio uroda. Rane sorte. Graševina čeka da i nju zaribam. Hilfe. :'(

Moraš mošt par puta otvoreno pretočiti da smanjiš sumpor. Kvasac i prihranu stavi u gornjim granicama koje pišu u uputama. Niš se nemoj bojati. Ovi što ti vele da to proliješ su malo ironični. Gledaj, naravno da neće biti isto kao i s pravim postupkom, ali je tvoje. A takvo je za tebe najvrednije i bez obzira na druge kakvo vino imaju, tvoje je tvoje i najbolje je. Samo naprijed i nemoj se kolebati.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #143 na: 15 Rujna, 2009, 07:17:05 »

Hvala toplichanec...
Evidentirano

pime ga pime ga
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #144 na: 15 Rujna, 2009, 08:29:37 »

Ako ti je ikakva utjeha, u knjizi "Podrumarstvo" od M.Zoricica se doslovno ta kolicina preporucuje za jako talozenje trulog grozdja, pa je za pretpostaviti da postoji nacin da se i u takvom mostu i nakon toga pokrene fermentacija.

Postao sam o toj temi ovdje http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=221.0 pa mozes pogledati odgovore, mozda nadjes nesto korisno.

Ok. Slušajte što se dogodilo najtupavijem matematičaru. Naravno, u pitanju je moja malenkost. Jučer u 20 sati zbog grube greške u računanju u 130 litara mošta šibnuo 50 grama vinobrana. Znači oko 40 grama na 100 litara. Imam uvaferm kvasce Sacc. cer. var. bayanus.
Evidentirano
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #145 na: 15 Rujna, 2009, 10:42:14 »

mozda negdje i pise ali nisam zapazio pa bih molio odgovor iz necijeg iskustva . Naime  , nakon muljanja bijelog grozdja dodao bih enzim LALLZYM HC za lakse presanje masulja . Nigdje nisam nasao podatak koliko vremena treba da taj enzim da neki ucinak . Znaci  , kad dodam enzim u masulj koliko cekati  pa da idem na presanje ?
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #146 na: 15 Rujna, 2009, 11:30:51 »

Znaci  , kad dodam enzim u masulj koliko cekati  pa da idem na presanje ?
Ako ti je grozdje zdravo, ako temperatura nije visoka, mozes pricekati sat-dva, mozda i tri... (ne zaboravi i sumporiti masulj!).
Osobno, ne bih puno cekao, jer postoji dosta stvari koje mogu poci po zlu, a i HC enzim ne "pomaze" samo kod presanja, nego se koristi i za bolje talozenje mosta. Na Pavinovim stranicama je cak preporuceno dodavati enzim u most nakon presanja.
Ja ga dodajem u masulj prije presanja, ali ne cekam predugo, pogotovo ako je toplo.
Evidentirano
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #147 na: 15 Rujna, 2009, 14:50:00 »

Ako ti je ikakva utjeha, u knjizi "Podrumarstvo" od M.Zoricica se doslovno ta kolicina preporucuje za jako talozenje trulog grozdja, pa je za pretpostaviti da postoji nacin da se i u takvom mostu i nakon toga pokrene fermentacija.

Postao sam o toj temi ovdje http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=221.0 pa mozes pogledati odgovore, mozda nadjes nesto korisno.
Našao sam super stvari. Šibam odmah u gorice da mi se mošt ne očisti previše. Hvala lijepa.
Evidentirano

pime ga pime ga
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #148 na: 15 Rujna, 2009, 14:52:46 »

da nastavim sa glupim odgovorima.. ;D sve to prolij i kada ti zatreba vina dodi do mene i kupi skrlet po 40 kn.. ;D ;D
Naravno. ®ivot me naučio da nema glupih pitanja. ;)
Evidentirano

pime ga pime ga
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #149 na: 15 Rujna, 2009, 18:53:51 »

Moraš mošt par puta otvoreno pretočiti da smanjiš sumpor. Kvasac i prihranu stavi u gornjim granicama koje pišu u uputama. Niš se nemoj bojati. Ovi što ti vele da to proliješ su malo ironični. Gledaj, naravno da neće biti isto kao i s pravim postupkom, ali je tvoje. A takvo je za tebe najvrednije i bez obzira na druge kakvo vino imaju, tvoje je tvoje i najbolje je. Samo naprijed i nemoj se kolebati.

ništa ne zdrači , već ostavi da se dobro staloži par dana, jer nemaš brige sa oksidacijom ,  a onda pretoči , odvoji od taloga i dodaj kvasce koji podnose veći sumpor i nemaš problema imat ćeš bolje vino nego ovi kaj savjetuju da ga baciš i kupiš njihovo vino, a zapravo ti nisu dali savjet.
Evidentirano

Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!